EN facebook

Elstartolt a Néprajzi Múzeum fotó- és filmes blogja

MŰHELY

2022-05-04 20:00

A Budapest FotóFesztivál ideje alatt induló Etnofotó oldal a Néprajzi Múzeum egyedülálló fotó- és mozgókép gyűjteményének izgalmas, eddig nem látható vetületét mutatja be. A muzeológusok exkluzív darabokat és tematikus válogatásokat mutatnak be a múzeum gyűjteményeiből, különleges időutazásra invitálva a szakmai érdeklődőket és a széles nagyközönséget is.

 

A Néprajzi Múzeum gyűjteményében a közel 225 ezer tárgy mellett egyedülálló néprajzi, antropológiai fénykép- és filmfelvételeket őriz, melyek a magyar nyelvterület és a világ népeinek életmódját mutatják be a 19. század második felétől napjainkig.

 

A néprajzkutatók maguk is sokat fényképeztek terepen, de igyekeztek az etnográfia iránt érdeklődőket is bevonni a gyűjtőmunkába, ezzel számtalan amatőr fényképész felvételével gazdagítva a múzeum anyagát. Emellett fényképészműtermek, hazai és külföldi fotóművészek néprajzi témájú felvételeit is nagy számban őrzi a gyűjtemény.

 


Gereblyekészítés filmezése. Réger Endre felvétele, Szuhahuta, 1951, nitrocellulóz film, 24x36 mm, Néprajzi Múzeum, F 101452

 

A kialakított gyarapítási módszer egyik lényeges jellemzője, hogy lehetőség szerint a fotográfiák eredeti negatívjai kerüljenek be a gyűjteménybe. A kezdetektől így bővült például a Fényképtár egyik legkülönlegesebb része, a mintegy 75000 darabot számláló üvegnegatív gyűjtemény. Hasonlóképpen különlegességnek számít a több mint 330 színes, autokróm üveglemez is vagy a több tízezer darabot magában foglaló Diapozitív gyűjtemény. A Mozgóképtár anyagának nagy részét a néprajzi témájú 16mm-es filmfelvételek teszik ki. A legkorábbi felvételek az 1930-as évekből valók. A múzeum olyan ritkaságokat is őriz, mint a két világháború között amatőrfilmes használatra fejlesztett 9,5mm-es filmtekercsek.

 

Az Etnofotó blogon a Néprajzi Múzeum muzeológusai ebbe a több mint 340000 egyedileg leltározott fényképfelvételt és közel 400 filmet őrző egyedülálló archívumba adnak mostantól rendszeresen izgalmas betekintést. A képek és filmfelvételek nagy része a múzeum publikus adatbázisában is elérhető, az Etnofotó viszont bevezeti a látogatót az adott fénykép vagy mozgókép világába: feltárja keletkezési körülményeit, hátterét, tárgyát, kontextusba helyezi, elemzi, és érdekes háttérinfókkal látja el a nézőt.

 

A Mélység – élesség és a Fotó + történet rovatokban egy-egy fényképcsoport vagy kép bemutatása történik: az egyik első cikkből megismerhetjük például a múzeum legelső, F1 leltári számon őrzött fényképfelvételének történetét. Az oldal a gyűjtemény ritkaságainak bemutatása mellett a Széles látószög és az Ajánló menüpontokban a hasonló tematikájú hazai és külföldi gyűjteményekre, kiadványokra és eseményekre is reflektál.

 

Tovább az Etnofotó blogra


A Budapest FotóFesztivál programja itt található.

 

 

Borítókép: Ünnepi ruhába öltözött csoport. Györffy István felvétele. Méra, 1907-1912 között, autokróm üveglemez, 13x18 cm. Néprajzi Múzeum, D 4973

beruházás, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, muzeológia, néprajz, programajánló, természet
2022-03-05 07:00
film, magazin, műhely, néprajz
2022-04-13 20:00
digitalizáció, emlékezet, fénykép, néprajz, tárgy
2020-02-11 15:00