EN facebook

Elkezdődött a 19. Budapest Design Week

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-10-06 20:00

Kezdetét vette a 19. Budapest Design Week (BDW). A központi kiállításnak, illetve számos programnak helyet adó Néprajzi Múzeum mellett Budapesten és több vidéki városban mintegy 150 program várja az érdeklődőket.

 

"Soha nem volt annyira fontos a dizájn, mint manapság, mert egy olyan nyelvet jelent, amelyet emberek és kultúrák közötti kommunikációra tudunk jól használni" - mondta a fesztivál nyitóeseményén Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke.

 

A dizájnról gondolkodás, a dizájn logikája, az arra épülő szemléletformálás egyre több cég sajátja Magyarországon. Ezzel versenyképességet lehet javítani, társadalmi értéket előállítani, emellett megteremteni az egyén élményét is - tette hozzá.


"Ahhoz, hogy a nemzetközi piacokon is versenyképes magyar vállalkozások jöjjenek létre, szükségük van szabadalmaztatott technológiákra, emellett lényeges a márkaépítés is. A dizájnnak kulcsszerepe van mindkettőben. Fontos, hogy a magyar cégek is felismerjék, sikerességükben nem csak az innovatív termékeknek van jelentősége, hanem a formatervezésnek is" - emelte ki Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára.


Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgató-helyettese a 360 Design Budapest kiállításról beszélt, amelyen 31 hazai és mintegy tíz regionális tervező formatervezési darabjait vonultatja fel. "Idén a múlt, a jelen és a jövő hagyományait összekötve mutatjuk be a termékeket".


Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója szólt arról, hogy a "százötven év bolyongás" után egy fantasztikus új épületben otthonra talált intézménye méltó helyszíne a Budapest Design Weeknek.

 


Az 2022. október 16-g tartó BDW egy ernyőfesztivál, az idei tematika fókuszában az építészet és a dizájn együttműködése áll, a központi kiállítás címe: Találkozások terei - építészet és design.


Sebestény Ferenc építész, a BDW kurátora hangsúlyozta: több olyan múzeumot, közintézményt, középületet, lakóépületet és egy templomot is bemutatnak a tárlaton, amely valamilyen módon személyes vagy közösségi találkozások színtere. A kiindulási pont az innovatív és inspiratív Néprajzi Múzeum épülete, a legutolsó pedig Erdély legrégebbi épülete, az algyógyi körkápolna.

 


A központi kiállítás mellett a Néprajzi Múzeumban lesz szakmai konferencia, a fesztivál ideje alatt bemutatkozik öt-öt építésziroda és építészeti dizájnstúdió is, lesznek családi és gyerekprogramok. A további budapesti helyszínek között szerepel mások mellett a Magyar Zene Háza, a MOME és a Kiscelli Múzeum, vidéken Sopronban, Szombathelyen és Pécsen is láthatók kapcsolódó programok.

 

A BDW nyitóeseménye keretében jelentették be a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj nyerteseit.

 

A legrangosabb hazai dizájnszakmai elismerést, a Magyar Formatervezési Díjat idén 43. alkalommal ítélték oda a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium finanszírozásával, egy tizenegy tagú bírálóbizottság döntése alapján.

 

A díjazottak alkotásai szintén megtekinthetőek a Néprajzi Múzeumban a BDW keretében.

 

A Budapest Design Weeket a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala finanszírozásában a Magyar Formatervezési Tanács rendezi.

 

 

Képek forrása: MTI/Kovács Anikó