EN facebook

Elindul a Múzeumkert rekonstrukciója

KERT

2018-01-10 11:00

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018 januárjában kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai.

 

A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 db nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 m2 teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül.

 

A terveket a TÉR-TEAM Kft. készítette, a kivitelező a Belvárosi Építő Kft.

 

A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók.

 

A teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.

 

  • A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi     közhasználatú zöldfelület kialakítása.
  • 3 km hosszú új víz-és csatornacső
  • Megújul a teljes elektromos hálózat
  • 8200 m2 teljesen megújított növényfelület
  • 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágása
  • 25 db nagyméretű fa ültetésére
  • A Múzeumkert szobrainak restaurálása

 

 

Eddigi tájékoztatók

 

Így vizsgáltuk meg a fák állapotát:

 

 

A növényállomány felmérésének részletes dokumentációja PDF formátumban innen tölthető le.

 

Így ápoltuk a beteg fákat.

 

Mit rejtett egy odvas fa törzse? Egy kis történelem itt.

 

Az Arany János-szobor rekonstrukciójáról itt olvashat.