EN facebook

Egyedülálló fotóarchívumot hozott létre az Országgyűlési Múzeum

DIGITALIZÁCIÓ

2023-02-28 07:00

Nagyszabású gyűjteménnyel jelentkezik hazánk egyik legpatinásabb múzeuma. A Parlament mellett elhelyezkedő intézmény nemrégiben tette elérhetővé a honlapról hozzáférhető fotóarchívumát. A több éves kutatómunkával létrehozott kollekcióban találunk képeket a magyar országgyűlés és törvényhozás fontos személyeiről és eseményeiről, de ugyanúgy szerepet kap a Kossuth tér és a Parlament művészetét és építészetét bemutató képanyag is. 

 

Az archívum megálmodásához olyan jelentős intézmények gyűjteményét használták inspirációként mint a washingtoni White House vagy a Magyar Távirati Iroda adatbázisai. A 2011-ben indult gyűjteményezéssel a múzeum szerette volna valamiképpen egy rendszerbe rendezni azokat a dokumentumokat, amelyek bemutatják az Országházat, egyaránt mint a törvényhozás intézményét és mint építészeti remekművet. A cél már az elejétől fogva az volt, hogy a lehető legteljesebb körben gyűjtsék össze és rendszerezzék a rendelkezésre álló képeket. Ritkán látott történelmi freskók, boltozatok, apró kis díszítések, részletek fotóit találhatják itt meg a látogatók.

 

 

A több, mint 120 szűrő és kulcsszó segítségével lehetőség van specifikusan egy adott tárgyszóra vagy eseményre is keresni. Példaul olyat is be lehet állítani, hogy szintekre lebontva menjünk végig az Országház belső termeiben készült fotókon. Ezek a funkciók lehetővé teszik egy olyan szisztematikus gyűjtemény működését amely könnyen használható és nagy segítséget nyújt kutatóknak és történeti érdeklődésű látogatóknak egyaránt.

 

 

A gyűjtemény elkészítésénél fontos szempont volt, hogy a fotókat ne csak a témában jártas kutatók élvezhessék hanem valamiképpen egész Magyarországhoz igyekszik szólni az archívum. Mindenki, aki egy kicsit mélyebbre szeretne ásni a magyar történelemmel, a törvényhozással, a Parlament építészetével, esetleg a Kossuth tér arculatváltozásaival kapcsolatban könnyedén hozzá tud férni hiteles forrásokból származó információhoz ebben az adatbázisban. Minden archívumbeli képhez rövid leírás is tartozik, ami segít a képek értelmezésében.

 

A több, mint 28.000 digitális képet számláló gyűjteményben amelynek bővítése egy folyamatos projekt, jelenleg két korszak dokumentációja a legrészletesebb. A rendszerváltás időszakából van rendkívül sok fotó és a Kádár-korszakból áll rendelkezésre egy nagyobb mennyiségű képanyag. Az események dokumentálása természetesen azóta is folyik a Kossuth tér és a Parlament épületéhez kapcsolódóan.

 

 

Ahogy Bellavics István múzeumigazgató elmondta, ez az archívum egy nagyon komoly kutatás fontos állomása, de ez még csak a kezdet. A múzeum tudatosan törekszik a Kossuth tér és az Országház egyre szélesebb körű dokumentációjára az utókor számára.

 

A múzeum honlapján pár kattintással elérhető archívum másik sajátossága még az is, hogy magyar fotóművészek munkáit vonultatja fel. A rendszerváltozás időszakából például Walter Péter, Winternitz Ferenc és Reményi István képeit találjuk meg a gyűjteményben. A többségében politikusportrét és életképet felvonultató sorozatok egy részéből korábban már kiállítás is nyílt az Országház kupolacsarnokában, melyet Szabad György házelnök nyitott meg 1991-ben.

 

A múzeum kutatócsoportja végezetül kifejtette, hogy további előremutató törekvés még az archívum Szent Koronára vonatkozó része, amit szeretnének a leggazdagabb kínálattal létrehozni. A adatbázisban jelenleg is több nagyításból és szögből találunk képeket a Szent Koronáról, és ha a képtípus kategóriánál beállítjuk a műtárgyfotó szűrőt talán nincs is olyan részlet, amely ne lenne látható a rajta. Ennek ellenére a Szent Korona rész fejlesztése kiemelt szerepet fog kapni az archívum jövőjében. Tervben van az adatbázis angol fordítása is hiszen cél, hogy az itt összegyűjtött dokumentumok minél több emberhez eljussanak nemzetközi szinten is.