EN facebook

Egy nap és egy éjszaka, amikor lehull a lepel a múlt sötét titkairól

2019-05-22 18:00

Az immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Régészet Napja idei témája a múlt „sötét” oldala: a bűnözés, mágia, az alvilág, a boszorkányság vagy a háború és erőszak története. A látogatók május 24-én, pénteken és május 25-én, szombaton is, sokszor éjszakába nyúló programokon vehetnek részt. Az előadások, tárlatvezetések, raktár- és lelőhely látogatások, interaktív foglalkozások során lehullanak a leplek a múlt sötét titkairól.

 

Idén egy igazán különleges központi eseménnyel is készülnek a szervezők: május 24-én 15 órától a Régészet Napja látogatói tekinthetik meg először a Budai Várnegyedben “Az első bástya – Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen” című régészeti kiállítást, amely 2019. október 31-ig látogatható.

 

Néhány program kedvcsinálónak! Az ELTE Múzeum körúti campusán egy bronzkori halotti máglya rekonstrukciójával, a letűnt civilizációk túlvilággal kapcsolatos hiedelmeivel, rejtélyes kora középkori tömegsírokkal és az őskőkori barlangok titokzatos világával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

 

Magyar Nemzeti Múzeumban megismerkedhetünk a honfoglaló magyarok művészetének motívumkincseivel, a programon résztvevők még 10. századi tárgyakon megjelenő ábrázolásokat is készíthetnek. A látogatók betekintést nyerhetnek a régészeti feltárások menetébe, érdekességeket, műhelytitkokat tudhatnak meg a terepi munka sokszínűségéről, sőt, lehetőségük is nyílik kipróbálni magukat régészként.

 

pécsi Janus Pannonius Múzeumban A halál arcai – varázslások, boszorkányok – egy avar kori temető titkai címmel tartanak előadást a Pécs-Kertváros területén feltárt avar kori temető különleges és titokzatos sírjairól.

Szolnokon, a Damjanich János Múzeum bronzkincsekkel foglalkozó kiállításán három rejtélyes témában kaphatunk tárlatvezetést, és megismerkedhetünk a fegyverek és ékszerek elrejtésének titkaival, valamint bronzkori ékszereket is készíthetünk.

 

Az egri Dobó István Vármúzeumban az illegális régészetről és kincsvadászokról, rejtélyes halálesetekről hallgathatunk előadást, valamint egy drónbemutatón is részt vehetnek az érdeklődök.

 

A Régészet Napja teljes programkínálatát az alábbi linken tekinthetik meg:https://regeszetnapja.hu/programok/