EN facebook

Egy kis Bécs Budán - Új kiállítás nyílik a Múzeumok Éjszakáján a Ráth György-villában

KIÁLLÍTÁS

2022-06-24 11:00

Új kiállítással jelentkezik az Iparművészeti Múzeum a Ráth György-villában: a Múzeumok Éjszakája nyitóeseményeként június 25-én szombaton délelőtt megnyílik az Egy kis Bécs Budán című kiállítás. 

 

Egy világhírű osztrák alkotó két Budapestre tervezett lakóházának egyike, az ún. Pikler-villa valódi összművészeti alkotás volt: teljes építészeti és belsőépítészeti kialakítása, sőt kertjének kompozíciója is Josef Hoffmann elgondolásai nyomán és az általa alapított iparművészeti vállalkozás, a Wiener Werkstätte közreműködésével készült.

A Ráth György-villa szombaton 13-24 óráig várja a nagyközönséget számtalan tematikus tárlatvezetéssel, gyermekszínházzal, játékos időutazással, kézműves foglalkozással, Henri Gonzo akusztikus koncertjével és az alkalomhoz illő Perrin DJ szettel.

 

 

 


Egy kis Bécs Budán
Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa

Josef Hoffmann minden kétséget kizáróan a 20. század egyik legnagyobb hatású művészegyénisége volt. Sokoldalúsága lenyűgöző: kitűnő építész, zseniális designer, az ornamentika virtuóza, lebilincselő oktató és eredményes vállalkozó volt egy személyben. Akár épületeket, enteriőröket, vagy egyedi, kézműves dísztárgyakat, akár tömeggyártásra szánt használati tárgyakat tervezett, minden feladatot műalkotásként kezelt. A történeti stílusokat mellőző, a funkciót előtérbe helyező és a formai tisztaságot finom dekorativitással ötvöző szemléletével új esztétikai minőséget teremtett, amely kiindulópontja lett a tárgykultúra reformját hozó modern törekvéseknek. Több mint 60 évet felölelő alkotói pályája során utánozhatatlan ízléssel és átgondoltsággal létrehozott, elegáns alkotásait ma már az építészet és iparművészet csúcsteljesítményeiként értékeljük.

A világhírű osztrák alkotó két Budapestre tervezett lakóházának egyike, az ún. Pikler-villa valódi összművészeti alkotás volt: teljes építészeti és belsőépítészeti kialakítása, sőt kertjének kompozíciója is Josef Hoffmann elgondolásai nyomán és az általa alapított iparművészeti vállalkozás, a Wiener Werkstätte közreműködésével készült.

Míg a neves jogászprofesszor, Pikler Gyula 1909-re felépült, Trombitás úti nyaralójának külső megjelenése egészen modern és visszafogott, addig belső terei meglepően változatosak voltak: a legapróbb részletekig és a legnagyobb gondossággal megtervezett lakótereit dekoratív falfestések, textíliák, színesen festett bútorok és különleges világítótestek kavalkádja jellemezte.

Az Iparművészeti Múzeum nemzetközi hírű szecessziós gyűjteményének otthont adó Ráth György-villában rendezett időszaki kiállítás a századfordulós bécsi művészet e kivételes magyarországi emlékének hangulatát idézi fel a Museum für angewandte Kunst (MAK) archívumából és hazai magángyűjteményekből kölcsönzött fotók és egykori berendezési tárgyak segítségével.

A tárlat kurátora: Horányi Éva

design, divat, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2022-04-09 18:00
emlékezet, kiállítás, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, múzeumpedagógia, programajánló, régészet
2022-06-24 07:00
látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, múzeumpedagógia, programajánló
2022-06-22 17:00