Csillag a házon, csillag a kabáton

2020-02-26 12:00

1944. április 5-étől Magyarországon csaknem 700 ezer ember ruházatán jelent meg a messziről virító hatágú sárga csillag. Közülük csak kevesen tudták, hogy megjelölésük az első lépés az elpusztításukhoz vezető úton. A megbélyegzettekről szinte alig maradt ránk fénykép. Ebből a kevésből láthatunk most válogatást a Csillag a házon, csillag a kabáton című kiállításon, amelyet a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár és a 2B Galériával közösen nyit meg 2020. február 27-én este 6 órakor. Beszédet mond: Péterfy Gergely. 

 

A csillaggal megjelölt emberekről szinte alig maradt ránk fénykép, hiszen a megbélyegzettek nem szívesen álltak kamera elé. A fényképezésre kevés lehetőség volt: a zsidókat egyéb ingóságaikkal együtt fényképezőgépeiktől is megfosztották. Az események is gyorsan követték egymást: a sárga csillag viselőinek túlnyomó többségét, szinte az egész vidéki zsidóságot alig néhány hét múlva gettóba zárták és embertelen körülmények között elszállították az országból. Képmásuk, ha volt is, velük együtt elveszett, semmivé vált. A kiállítás falain többnyire azok arcát láthatjuk, akik túlélték a vészkorszakot.

 

A kiállításon olvasható naplók és visszaemlékezések, korabeli újságcikkek, hirdetmények érzékeltetik, mit éltek át a csillagviselésre kötelezettek, s hogyan reagált a magyar társadalom többsége a törvények alapján zsidónak minősülő polgártársainak megbélyegzésére. Megalázottság, szégyen, félelem, kétségbeesés, ritkábban dac és harag az egyik oldalon – főként közöny, de nem ritkán káröröm, gyűlölet a másikon. Akiben sajnálat, együttérzés ébredt, az a megtorlástól való félelem miatt alig mert ennek kifejezést adni. A sárga csillag bevezetése végzetesen kettészakította a magyar társadalmat s nagy lépés volt a nácik által kitűzött cél, a „végső megoldás”, a zsidóság tulajdontól való megfosztása, kirekesztése, elszigetelése, deportálása és végül meggyilkolása felé.    

A kiállítás kurátora Jalsovszky Katalin, a kiállítás ebben a formában április 3-ig látogatható a 2B Galériában, a Ráday utca 47-ben. Részletek itt!

 

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00