EN facebook

Budapesti gördeszkázás története? Van, és még kiállítás is lesz róla!

Az utca nem játszótér

2019-08-16 09:56

AZ UTCA NEM JÁTSZÓTÉR - A GÖRDESZKÁZÁS TÖRTÉNETE BUDAPESTEN, 1978-2019 címmel 2019.szeptember 6-án kiállítás nyílik a budapesti Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

 

„Az utca nem játszótér” – hallhatták gyakran a gördeszkások az idősebb generációtól a nyolcvanas években. A kiállítás a hobbiból szubkultúrává vált alternatív sport, a gördeszkázás történetét követi végig a hetvenes évek második felétől napjainkig. Célja, hogy bemutassa a változó Budapesten egy akkor felnövekvő generáció útkeresését, a „nyugati” életérzés helyi értelmezését, és olyan fontos jellegzetességekre világítson rá, mint a kreativitás, a kockázatvállalás és a közösségteremtés.

 

A tárlat a gördeszkázás fejlődését, a design történetét, a mozdulatok, trükkök kialakulását vizsgálja eredeti tárgyak, archív fotók és filmfelvételek, valamint az alkalomra készített rövid interjúfilmek segítségével.

 

Petrányi Zsolt, a kiállítás kurátora – az Ernst Múzeum 2011-es Ed Templeton profi gördeszkás műveiből válogatott kiállítás rendezője – és az interjúfilmek megvalósításán dolgozó Sarkadi Nagy Balázs videoklip- és animációs filmrendező – a Kiégő Izzók művészcsoport tagja – a mai napig aktív gördeszkások. Így a kiállítás elemző, személyes nézőpontokon keresztül mutatja be a sportág hazai kialakulását.

 

A kiállítás a gördeszkás kultúra budapesti történetén keresztül szeretné megmutatni, hogy a hobbi iránti elkötelezettség milyen áldozatvállalásokhoz – mint például a testi épség kockáztatása –, leleményességhez, és a rendelkezésre álló lehetőségek kihasználásához vezethet.

 

 

AZ UTCA NEM JÁTSZÓTÉR - A GÖRDESZKÁZÁS TÖRTÉNETE BUDAPESTEN, 1978-2019

Kurátor: PETRÁNYI Zsolt

Megnyitó: 2019. szeptember 6.   17:00

Zene: DJ Kool Kasko

Megtekinthető: 2019. szeptember 6. – december 14.