EN facebook

Biológiai inváziók – Özönnövények és özönállatok hazánkban

PROGRAM

2018-11-28 16:05

Napjaink városokban élő embere alig találkozik az élővilág sokféleségével. Az utcai fasorok monotóniája, a városi parkok sokszínűnek tűnő, valójában egysíkú növényzete, a városok állatvilága alig érzékelteti azt a csodát, ami körülvesz bennünket, az élővilág szinte befogadhatatlan diverzitását. Még a természettudományi gyűjtemények szekrényeit nap mint nap nyitogató muzeológust is megdöbbenti a körülöttünk lévő világ múzeumi dobozokba zárt változatossága.

Sajnálatos, hogy ez a sokféleség erősen veszélyeztetett, elsősorban az ember irányából. Számtalan módon pusztítjuk a Föld élővilágát. Bár alig tudjuk értelmezni a naponta kihalt fajok számát, hiszen nincs mihez viszonyítanunk a veszteséget, legbelül valami mégis azt súgja, rossz irányba mennek a dolgok.

 

A globális kereskedelemmel, szándékos betelepítéssel, véletlenszerű behurcolással csak Európában mintegy 12 000 idegenhonos faj él. Ezek zöme nincs hatással az őshonos élővilágra, de mintegy 10–15 százalékuk kifejezetten veszélyes a kontinens biológiai sokféleségére. Ezeket a fajokat nevezzük inváziós fajoknak.

 

Az inváziós fajokat gyors terjedési- és szaporodóképesség, a környezeti feltételekkel szembeni tág tűrőképesség, nagyfokú versenyképesség jellemzi. Gyakorta olyan betegséget terjesztenek, amelyekkel szemben maguk ellenállóak, de a meghódított területen élő őshonos fajok nem. Biológiai radírként működnek, kiszorítják eredeti élőhelyükről az őshonos fajokat, és átformálják környezetüket.

Hazánk természetes és természetközeli élőhelyeinek több mint a felét veszélyeztetik az inváziós fajok. A biológiai sokféleségre gyakorolt negatív hatásaikon túl jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek és komoly gazdasági károkat okozhatnak.

 

Az inváziós fajok ellen a leghatékonyabb védekezés, ha megakadályozzuk bekerülésüket. Itt minden állampolgárnak személyes felelőssége is van, aki otthonában potenciális inváziós fajt tart vagy gondoz, vagy külföldről hazánkba hoz.

Ha az inváziós fajok már itt vannak a nyakunkon, minden faj ellen szinte egyedi védekezési módot kell kidolgozni.

 

Az inváziós fajok jelentőségüknél fogva jóval nagyobb figyelmet érdemelnek, az MTA Vas Megyei Tudományos Testülete és a Savaria Múzeum ezért szentel előadóülést a témának, a terület legavatottabb szakembereinek felkérésével 2018. november 29-én, csütörtökön 15 órakor.

 

Dr. Vig Károly főmuzeológus

Kép: Vörös fülű ékszerteknős