EN facebook

Bevándorlók: Arcképek a Svéd Nemzeti Portrégaléria nyári kiállításán

2021-08-15 17:00

A Svéd Nemzeti Portrégaléria minden nyáron egy kis kiállítást helyez középpontba. Ebben az évben ez a Bevándorlók (Migrants) című kiállítás, amely olyan személyek portréját mutatja be, akik más országokban születtek, de végül Svédországban telepedtek le és hozzájárultak az ország fejlődéséhez.

 

A 2014 -es Határátlépés (Crossing Borders) című kiállításon a nagyközönség olyan svéd állampolgárokat láthatott akik nemzetközi területen dolgoznak. A korabeli fényképeket a  Svéd Nemzeti Portrégalériában és a repülőtereken helyezték el.

 

A Bevándorlók egyfajta folytatása a határátlépés tematikájának. Most a kocka fordul egyet, s a kurátorok azokra az emberekre összpontosítanak, akik más országokból költöztek Svédországba, hogy ott boldoguljanak.

 

Vannak, akik szakmai karrierjük miatt érkeztek, van, aki családi okokból döntött a változtatás mellett, de volt, aki menekültként érkezett. A kronológia a 17. században kezdődött, és napjainkig tart.

 

Az Europeana blogján három arcképet ismerhetünk meg, amelyek egy több évszázada tartó folyamatot mutatnak be.

 

David Klöcker Ehrenstrahl

 

A művészek megbízásaik okán gyakran átlépték a határokat. David Klöcker Ehrenstrahl Hamburgban született. Nemzedéke átélte az Európát pusztító harmincéves háborút, ami Ehrenstahl számára jó lehetőséget jelentett, ugyanis a béketárgyalások során a svéd delegáció titkára volt.

 

Cím: David Klöcker Ehrenstrahl

Alkotó: David Klöcker Ehrenstrahl

Forrás: Svéd Nemzeti Múzeum

 

Ezt követően a művész Svédországba ment az egyik főparancsnok szolgálatába. Alkotásaival felkeltette a királyi udvar figyelmét, és a 17. század második felében itt vált a fontos festővé.

 

Az önarckép Ehrenstrahl életének végén készült. Nagyon magabiztosan néz ránk, egy sikeres karrier végén.

 

Bonnier testvérek

 

Svédország egyik legnagyobb médiacsoportja ma a Bonnier.

 

Tevékenysége az 1820-as években kezdődött három testvérrel (Adolf, Albert és David Felix). A család gyökerei Szászországba tehetők, ami akkoriban az európai könyvkiadás egyik központjának számított. Észak felé terjeszkedtek, és a legidősebb testvér, Adolf már Dániában született.

 

Cím: Adolf Bonnier

Alkotó: Ismeretlen művész

Forrás: Svéd Nemzeti Múzeum

 

1827-ben Adolf Bonnier Göteborgba költözött, ahol könyvesboltot és kölcsönző könyvtárat nyitott. Később Stockholmban és az egyetemi városban, Uppsalában alapított vállalkozást. A portrét ismeretlen művész készítette, talán Koppenhágában, mivel a stílus közel áll a dán aranykorhoz a festészetben.

 

Maria Ricci

 

A 19. század folyamán Olaszország sok művészt csábított délre.

 

A művészek egyik kedvelt modellje, Maria Ricci  így találkozott Gustaf Plagemann svéd festővel. Szerelmesek lettek, de a vallás akadályt jelentett számukra, mivel Ricci olasz katolikus családja nem akarta, hogy a lányuk frigyre lépjen egy evangélikussal. A párnak ezért menekülnie kellett, hogy összeházasodhassanak

 

Cím: Portrait of Maria Ricci, married Plagemann, 1850s

Alkotó: Emma Ekwall

Forrás: Svéd Nemzeti Múzeum

 

A portrét Emma Ekwall festette Svédországban az 1850-es években. Maria Plagemannt egy színházi páholyban ülve ábrázolják, a közélet olyan terében, amelyhez  a középosztály tekintélyes asszonya is hozzáférhet.

 

A festmények augusztus végéig tekinthetők meg a Svéd Nemzeti Portrégalériában. 

Forrás: Europeana