EN facebook

Beszámoló a 2019-es nyíregyházi Múzeumandragógiai konferenciáról

2019-09-23 10:00
2019. szeptember 9-én és 10-én rendezte meg a PulszkyTársaság - Magyar Múzeumi Egyesület és a Jósa András Múzeum a VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferenciát az NKA támogatásával Nyíregyházán. A rendezvény nívóját fémjelzi, hogy Nyíregyháza Megyei Jogú Város pártolásával valósulhatott meg. Együttműködőink a teljesség igénye nélkül: az MTA PTB Andragógiai Albizottság, az SZNMMúzeumi Oktatási és Módszertani Központ, a Múzeumok és Látogatók Alapítvány, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, a Felnőttkori Tanulás Elektronikus Európai Platformja (EPALE) és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete.
 
A kétnapos konferencia a MÚZEUMOK HATÁROK NÉLÜL | Örökség - Tudomány -Turizmus címet kapta. Kimagasló népszerűségnek örvendett a rendezvény, múzeumi és örökségvédelmi szakemberek, egyetemi oktatók, építészek egyaránt képviseltették magukat. A hétfői nap Nyíregyháza belvárosában telt öt helyszínen, a keddi program pedig a szabadban, Nyíregyházától pár kilométerre, a Sóstói Múzeumfaluban zajlott.
 
 

Hétfőn délelőtt 10:30-kor kezdődött a város főterén található Korona Hotelben a konferencia megnyitója, melyen Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Városalpolgármestere, Dr. Rémiás Tibor, az idén Év Múzeuma díjasJósa András Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója és Dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság elnöke köszöntötték a résztvevőket és nyitották meg a konferenciát.

 

úr és igazgató úr is köszönetüket fejezték ki, hogy Nyíregyházára érkezhetett a konferencia, valamit rámutattak a nyíregyházi kulturális turizmus meghatározó szerepére. Dr. Rémiás Tibor kiemelte, hogy- az esemény főcíméhez híven- a Felvidék, Kárpátalja és a Partium ölelésében található, a régióban központi szerepet betöltő Nyíregyháza méltó helyszíne a rendezvénynek. Dr. Bereczki Ibolya felhívta a figyelmet a múzeumok és a felnőtt társadalom egymásra hatásaira, azok aktualitására.
 

Ezt követően Dr.meth Balázs Bánk, az MTA PTB Andragógiai Albizottság elnöke vette át a szót és a plenáris előadások felkonferálása előtt rövid bevezetőjébenhangsúlyozta, hogy már a XX. század elején a brit felnőttoktatási stratégia deklarálta, hogy támaszkodni kell a múzeumokra és a könyvtárakra is.

 

A délelőtt folyamán négy plenáris előadást hallhattunk, az előadók Graham Bell, Sághi Attila, Kárpáti Andrea és Nagy Magdolna voltak. Graham Bell a múzeumok megváltozott, bővülő definiálására, a digitális világ adta lehetőségekre mutatott rá, egyértelművé tette, hogy a kulturális örökség átlátható kezeléséhez, minél szélesebb körű és alaposabb megosztásához szükség van a gyűjtemények digitalizálására.

 

Sághi Attila építész ismertette a Liget projekt célkitűzéseit, tervezett épületeit, eddig megvalósult beruházásait. Elmondta, hogy kellő elvonatkoztatással akár egy városra (mint például az olaszországi Velence) vagy egy parkra is tekinthetünk múzeum-ként.

 

Kárpáti Andrea két MOKK-os kutatást hasonlított össze, melyből pozitív eredmények vonhatók le mind a múzeumi programok változatosságára, mind a múzeumok fiatal felnőtt és felnőtt csoportokhoz történő eljutására vonatkozóan.

Nagy Magdolna plenáris előadása a múzeumi minőségmenedzsment világába kalauzolt minket és világossá tette, hogy egy korszerű muzeális intézménynek foglalkoznia kell ezzel a kérdéskörrel, az igényfelmérésekkel, elégedettségi értékelésekkel. Az előadó kiemelte, hogy a múzeumi minőség menedzsment kéz a kézben jár”, szorosan összefügg a szolgáltató múzeum fogálmával.

 

A plenáris előadások után egy közös ebédre került sor a Hotel étkezőjében, majd 14:00 körül visszatérve a konferenciaterembe a 10 éves Múzeumandragógiai Tagozatról, annak alakulásáról és a múzeumandragógia alapelveiről folyt egy panel beszélgetés.
 

15:30-tól kezdődtek a szekcmunkák immár három különböző helyszínen. A Váci Mihály Kulturális Központ három, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kettő és az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára szintén kettő szekciónak biztosított helyszínt. A változatos témák és előadások mentén gyakran alakult ki tartalmas beszélgetés, vita, értékes párbeszéd. A hétfői témák között megjelent a kulturális/szellemi/szaki-ipari örökség, a műemlékvédelem, múzeumandragógia és felsőoktatás kapcsolata, múzeumi közönség- és közösségszolgálat, az akadálymentesítés (minden értelemben) és a múzeumpedagógiai/múzeumandragógiai/múzeumgerontagógiai jó gyakorlatok.

 

A konferencia rendhagyó hétfő késődélutáni-esti szakaszában a Jósa András Múzeumban gyűltek össze a résztvevők 18 óra körül, mindenki öt exkluzív program közül választhatott, hogy melyikhez szeretne csatlakozni. Szubjektív tárlatvezetés, hagyományos tárlatvezetés, workshop, felfedező séta, ismeretterjesztő program mind megtalálható volt a kínálatban.

A hétfői napot egy oldott, baráti hangulatú közös vacsora zárta a múzeumban.

 

 

Másnap reggel 9 óra körül folytatódott a program a Sóstói Múzeumfaluban. Plenáris keretek között A szolgáltató múzeum című kötetet, a Múzeumi Iránytű 19., legújabb számát könyvbemutatón ismerhettük meg. Majd három szekcióba sorolódtunk, szekcióelőadások következtek. Ezúttal a témák a szolgáltató múzeum kérdésköre, múzeumok és turizmus, valamint múzeum-közi kapcsolatok voltak. Mindhárom szekció remek, inspiráló és izgalmas előadásokkal, hozzászólásokkal, kérdésekkel telt el.
 
A keddi szekciók végeztével ismét közösen a Félelmek és lehetőségek a múzeumi minőségmenedzsmentbencímű kerekasztal-beszélgetést követhettünk, melyen a beszélgetőpartnerek saját nézőpontjaikból világították meg a témát, így árnyalva azt. Megtudtuk, hogy a múzeumi minőségmenedzsment jól működhet, egyik első tesztelője, használója a hatvani Hatvany Lajos Múzeum.
 

Végül kedd koradélután Sz. Fejes Ildikó és Zsigmond Gábor rövid beszámolója az ICOM kiotói konferenciájáról, Kriston Vízi József összefoglalója és Kassai Hajnal zárszava, majdegy közös ebéd koronázta meg az eseményt.

Összességében egy rendkívül jó hangulatú, izgalmas előadásokat felvonultatott, beszélgetéseket, párbeszédeket generáló, inspiratív konferencián vagyunk túl.

 

További képek, információk, hírek: www.facebook.com/ptmandra

 

Írta: Antal József, Múzeumandragógiai Tagozat

Fotók: Kriston Vízi József, Antal József

További megjelenések, beszámolók:

Nyiregyhaza.hu

Szabolcs Online

az MNM OMMIK beszámolója