EN facebook

Barcsay-díjasok kiállítása a szentendrei Vajda Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2022-01-09 07:00

Barcsay Jenő festőművész születésének évfordulóján, január 14-én nyílt új tárlat a 2021-es év díjazottjainak munkáiból a szentendrei Vajda Múzeumban. 2021-ben Csörgő Tamás, Görbe Alexandra és Mányoki Ádám nyerte el a Barcsay-díjat. A tárlat a pályázatra beadott nyertes portfóliókból nyújt reprezentatív válogatást.

 

A Barcsay-díj történetének kezdetéhez 1989-ig kell a naptárban visszalapozni. Ebben az évben az ikonikus szentendrei festő, Barcsay Jenő emlékére testvére, Barcsay Erzsébet fiatal művészeket támogató elismeréseket alapított. A Barcsay-jutalmat a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanárai olyan diákoknak ítélik meg, akik rajzkészségük révén méltó követői a mesternek.

 

A másik kitüntetés a Barcsay-díj, melyet már végzett, fiatal, 35 év alatti képzőművészek nyerhetnek el. 2006-tól a Barcsay-díj odaítélésének hagyományát a jogörökös Kónya házaspár vitte tovább a Szentendrén alapított Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvánnyal. Az alapítvány pályázatára jelentkező fiatal művészek munkáinak elbírálásában a kuratórium tagjai: Aknay János Kossuth-díjas festőművész, Bereznai Péter és Baksai József Munkácsy-díjas festőművészek, Kónya Ferenc alapító, kuratóriumi tag és Feledy Balázs művészeti író, a kuratórium elnöke vesz részt. Az alkotásoknak nem kell feltétlenül kapcsolódniuk Barcsay absztrakt művészeti látásmódjához. A díjazás fő szempontja, hogy olyan feltörekvő, fiatal festők szakmai útját segítse, akik az alkotás iránti alázatukkal és tehetségükkel kitűnnek kortársaik közül.

 

 

2021-ben Csörgő Tamás, Görbe Alexandra és Mányoki Ádám nyerte el a Barcsay Jenő szellemi örökségéhez kötődő szakmai kitüntetést. A kitüntetéseket a kiállítás megnyitóján Kónya Ferenc, a Barcsay alapítvány elnöke adta át a fiatal művészeknek.


A kiállítást Prosek Zoltán múzeumigazgató köszöntője után Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg, aki beszédében Barcsayt idézte: „Életem legnagyobb ajándéka, hogy festő lehettem, és sohasem kellett hűtlenné válnom önmagamhoz”.

 

 

A kiállítás nyitva: 2022. január 15. – 2022. január 30., csütörtöktől vasárnapig, 10-18 óra között

 

Helyszín: Szentendre, Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1.

 

www.muzeumicentrum.hu 

 

Fotók: © Ferenczy Múzeumi Centrum / Deim Balázs

 

képzőművészet, kortárs, programajánló
2018-11-20 10:00
díj, képzőművészet, kiadvány, kiállítás, kortárs, művészet
2022-01-11 09:00
képzőművészet, téma
2018-10-13 18:00