Babák költöznek Deák Ferenc otthonába

KIÁLLÍTÁS

2019-08-12 15:30

Deák Ferenc 1808 és 1854 között otthonaként a kehidakustányi barokk családi kúriát tartotta számon. Az épületet még a Hertelendy család emeltette az 1740-es években. Az ő leszármazottjuk, Anna ment férjhez nemes Deák Gábor táblabíróhoz. Ennek a házaspárnak az unokája, a haza bölcseként tisztelt Deák Ferenc adta el a kúriát 1854-ben gróf Széchenyi Ödönnek, Széchenyi István fiának. Az épület ezután állt a Baronyi, majd a Károlyi család birtokában, míg 1925-ben a kincstár tulajdonába nem került.  Az épületet Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából (2003.) újították fel, ekkor rendezték be "A haza bölcse, Zala büszkesége" címmel nyílt állandó kiállítást is. Az L alakú úrilak keleti szárnyában, ahol egykor a földesúr lakott, öt egymásba nyíló terem ad helyet a tárlatnak. A kiváló államférfi pályafutásának bemutatása mellett enteriőrök idézik meg azt a miliőt, amelyben Deák és a 19. század magyar köznemessége élt és alkotott – olvashatjuk a museum.hu oldalon.

 

 

Kép:Wikipedia

 

Most viszont Marozsyné Guba Rózsa babakészítő népi iparművész saját alkotásai költöznek augusztus 17-től a kúriába. Az alkotások „különlegessége”, hogy Guba Rózsa a babáit sík textilből kiindulva készíti el, nem használ sem sablonokat sem pedig porcelánt vagy műanyagot. Minden általa készített darab egyedi tervezésű és kivitelezésű.
A kiállított jelenetek közül számos baba lehet majd ismerős a nemrég nagy sikert aratott „Babakiállítás az Őrségben” című rendezvényről. Ezen kollekció egészül most ki többek közt a reformkort és a kiegyezés korszakát megidéző babákkal Kehidakustányban, a Deák Ferenc Kúriában.


A kiállítás időtartama alatt a kiállított babák sora némileg, de folyamatosan változik, új darabokkal fog frissülni, valamint, hogy a készítőjük, Guba Rózsa néhány hétvégi alkalommal személyes tárlatvezetést is tart a kiállításon. Ez utóbbiról az alkotó Facebook oldalán meghirdetett eseményekből lehet majd tájékozódni. Guba Rózsa babakiállítása 2019. augusztus 17-től négy hónapon át lesz látogatható, keddtől szombatig 10.00 – 18.00 óra és vasárnap 10.00 – 14.00 óra közt.


A babakiállítás a Deák Ferenc Kúria és Múzeum belépőjével látogatható, mellyel szintén megtekinthető a Deák Ferenc életét bemu

tató „A haza bölcse, Zala büszkesége” című állandó tárlat is.
Kehidakustány nem csak kiemelt történelmi emlékhellyel büszkélkedhet, hanem a méltán híres, 2016-ban gyógyhellyé minősített fürdőkomplexumáról is. A hazai gyógyfürdők között kimagasló kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos minősítésű gyógyvizük igazi rekreációt nyújt vendégeiknek. A népi kultúra rajongóinak pedig szinte kötelező látogatási cél a helyi tájház és a vele szemben elhelyezkedő Hagyományőrző Mariska udvar, az ott található Pajtaszínházzal, Gyógy- és fűszernövény tanösvénnyel. De a természetben túrázva is felfedezhetünk számos érdekességet, mint a híres Deák-kutat vagy az Árpád-kori település romtemplomát.