EN facebook

Az író találkozása Földünk óriásbogarával – Avagy a kapocs a szépirodalom és a természettudományos múzeumi gyűjtemény között

2018-10-17 11:00

A 110 éve született Molnár Gáborra, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar vadász- és útleírás-írójára emlékeznek ma a Múzeumok Őszi Fesztiváljához is kapcsolódva a zirci Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumában. A résztvevők testközelből ismerhetik meg az írót a múzeumunkhoz kötő Titanus giganteust.

 

 

Molnár Gábor nem csak közkedvelt író, hanem szenvedélyes vadász és gyűjtő is volt. Budapesti gyerek létére megadatott neki az a lehetőség, hogy nagyszüleinél, a bakonyi nyaralások idején közelebbről is megismerkedjék a természettel. Nagyapja ismertette meg az erdők titkaival, olyan tudnivalókkal, amelyek felnőtt korában – az őserdei életben – is hasznára váltak. 1930-ban tagja lehetett a Magyar Nemzeti Múzeum rovargyűjteményét gyarapítani hivatott Brazíliába induló expedíciónak. Csak nemrég tudták bizonyítani, hogy tőle származik a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményében található két óriáscincér közül a közel 14 cm-es, nagyobbik példány. A Dél-Amerikában élő óriáscincér (Titanus giganteus) a Föld legnagyobb bogárfaja. A közelmúltban múzeumunk rovargyűjteményébe bekerült példányt a gyűjtő, Sághy Zsolt Bakony-kutató mutatja be. Az „irodalmi találkozás” keretében a résztvevők megismerkednek még az író életével, munkásságával, az író művein keresztül az expedíción átélt élménnyel is, amely az írót legsikeresebb regényei megírására ösztönözte.

 

Molnár Gábor (1908-1980) műveit több nyelvre lefordították. Számos regényt, rádiójátékot írt. Műveit vakon írta, miután egy balesetben elvesztette a látását. Haláláig nagyon aktív volt a magyarországi írói életben. Legfontosabb művei: Kalandok a brazíliai őserdőben (1940), Az óriáskígyók földjén (1955), Jaguárországban (1960), Pálmakunyhó az őserdőben (1963), Ahol az ösvény véget ér (1964),  A dzsungel doktora (1967), Horgászom az Amazonason (1968), Bíborviskó (1969), Éjbe zuhant évek (1973), Én kedves Amazóniám (1975),  A Bakonytól Amazóniáig (1978).

 

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma. Zirc

Időpont: 2018. okt. 17. 16:30