EN facebook

Az első hazai bútorgyár megalapítója, Thék Endre személyes kincseit ma is őrzik az orosháziak

KIÁLLÍTÁS

2020-02-12 15:00

Thék Endre tiszteletére egy emléksarkot rendeztek be a Nagy Gyula Területi Múzeumban - adta hírül a Békés Megyei Hírlap és az OrosCafé. A híres asztalos halálának századik évfordulóján több rendezvénnyel is emlékeztek rá: Thék emléktáblát avattak, bemutatták Verasztó Antal Thék Endre, a méltóságos asztalos című kötetét, Rákoskeresztúron, az új köztemetőben megkoszorúzták a Thék család sírboltját, a múzeumban időszaki kiállítást nyitottak.

Az emléksarokban látható az az aranyérem, amit Thék Endre bútorgyárosnak az 1888-as Országos Iparegyesületi Kiállításon ítéltek. Az érem a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum tulajdona, mostantól az orosházi múzeumban látható. Az emlékhelyen Thék Endre portréja, mellszobra, első feleségének, Morbitzer Antóniának a márvány mellszobra, a Thék-gyárban készült asztal, rajta a Thék Endre íróasztaláról bekerült asztali lámpa is megtekinthető.

 

A sarok megnyitását követően Ajtony Judit, a Thék Endre életmű kutatója és nem mellesleg Thék leszármazott előadásában a családi levéltárakból előkerült érdekességeket osztott meg a hallgatósággal. Elmondta, hogy kutatásait a meglelt végrendelet másolata indította el. Elhangzott például, hogy kislányként a bútorasztalos zongoráján tanult zenélni, de számos egyéb családi kötődéséről beszélt. Fotókkal illusztrálva bemutatta a mester munkásságát, korabeli  újságcikkeket idézett, az Országházban, a budavári palotában, a királyi vonaton az orosházi mester asztalosmunkáit mutatta be.

 

Az ünnepi alkalom után jelentette be Verasztó Antal helytörténész a visszavonulását.

– Tudni kell 84 évesen hátrébb lépni. Munka van, volna, de az egészségem is ad figyelmeztető jelzéseket. Van még a
kézirataim között soha nem publikált, számos érdekesség. Már 188 oldalra való ez a sok apróság – mondta otthonában pihenve.

Orosháza az ősök árnyékában címmel, eddig kiadatlan írásaihoz gyűjtögeti az anyagokat, s majd azt publikálja egy kötetben.