EN facebook

Álmainkban valóra válnak az álmaink. Egy utópisztikus képzőművészeti egyetem - az MKE kiállítása a Barcsay-teremben

KIÁLLÍTÁS

Vajon milyen lenne egy ideális képzőművészeti egyetem? Erre a csak látszólag egyszerű kérdésre keresik a választ az Álmainkban valóra válnak az álmaink című csoportos kiállítás résztvevői öt magyar művészeti egyetem hallgatói és oktatói. A kiállítók fél éven keresztül gondolkodtak közösen arról, hogyan képzelik el álmaik egyetemét.

 

Az Álmainkban valóra válnak az álmaink tárlat az elképzelt ideális (utópisztikus) képzőművészeti egyetem körülményeire, felépítésére reagál. A közös gondolkodásra öt hazai képzőművészeti egyetem - Budapesti Metropolitan Egyetem, a Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem - oktató művészei, elméleti szakemberei kaptak felkérést, mivel fontos szempont volt, hogy a projekt résztvevői valós oktatói tapasztalattal rendelkezzenek. Mellettük egy opencall pályázat keretében olyan hallgatók is jelentkezhettek, akik jelenleg a magyar felsőfokú képzőművész-képzésben vesznek részt.

 

Az Álmainkban valóra válnak az álmaink kiállítói: Csontó Lajos, Friedrich Barnabás, Illés Anikó, Jóga Eszter, Makay Anikó, Nemes Csaba, Sárvári Regina, Schór Ádám, Solymosi Jakab, Szabó Imola, Szakáli Eszter.

 

 

A tárlat megtekinthető:

2023. október 18. – december 16.

 

A kiállítás megnyitója:

2023. október 17., kedd, 18.00

 

Helyszíne:

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay-terem

1062 Budapest, Andrássy út 69-71.

 

 

A kiállítás előkészítésének központi eleme egy workshop-sorozat volt, ahol a hallgatók és a tanárok közösen gondolkodtak egy elképzelt, ideális művészeti egyetemről. A találkozások során négy nagy téma - az emberi tényező, a struktúra/statement, a kommunikáció/együttműködés és a tér - körvonalazódott. A projektben résztvevők e témák köré szerveződve csoportokban folytatták a munkát. A folyamat során az egyik kulcskérdés az volt, hogy hogyan lehet műtárgy formájában bemutatni a felmerülő gondolatokat.

 

Az Álmainkban valóra válnak az álmaink kiállítást a képzőművészeti oktatásban résztvevő hallgatók számára kiküldött szociológiai felmérés teszi teljessé, amelynek vizualizációja a kiállítótérben jelenik meg. A közös munkafolyamat és az annak során megvitatott kérdések állomásai, fordulópontjai egytimeline formájában válnak láthatóvá.

 

Kurátor: Don Tamás

Kurátor asszisztens: Tóth Boglárka

 

Workshop vezető: Dobokay Máté

Szociológus: Loncsák Noémi

 

 

További információ:

mke.hu