EN facebook

Adventi készülődés a múzeumokkal

2020-12-14 17:00

Advent a magyar múzeumokkal? A készülődés időszakában érdemes felkeresnünk kedvenc múzeumunk Facebook-oldalát, vagy honlapját, hiszen többen annak ellenére, hogy most nem fogadhatnak látogatókat, úgy döntöttek, valamilyen módon mégis kedveskednek a múzeumbarátoknak, a kultúraszeretőknek, vagy bárkinek, aki éppen egy kis hangolódásra, kikapcsolódásra, vagy érdekes történetekre vágyna.

 

Szemezgettünk néhány múzeumi tartalom közül, ami korán sem a teljes kínálat, inkább csak egy kis kedvcsináló. Mindenki bepillantást kaphat abba, milyen gazdag és egyedülálló egy-egy múzeum gyűjteménye, vagy épp egy jó hangulatú foglalkozást kínálnak az otthon rekedt családoknak, kreatív alkotni vágyóknak, de még a tudományos tevékenységet bemutató kiadványok közül is lehet válogatni! Tegyünk egy képzeletbeli barangolást a karácsonyi ünnepekre készülődő múzeumoknál!

 

 

Győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

 

A múzeum izgalmas gyűjteményi darabjaival ismerkedhetnek meg az oldal követői. Nem akármilyen történetek kerülnek elénk kalendáriumukat böngészve. Legyen szó régészeti kincsekről, vagy XX. századi személyes történetekről, sok elgondolkodtató, vagy épp inspiráló tárgytörténettel találkozhatunk.

 

 

 

 

 

Debreceni Déri Múzeum

 

A debreceni Déri Múzeum is adventi kalendáriummal kedveskedik nekünk, ahol nem csak a gyűjtemény egyes darabjaira bukkanunk, de ünnepi tartalmú videókat is találunk.

 

 

 

Szolnok, Damjanich János Múzeum

 

A szolnoki Damjanich János Múzeum az ajándékvásárlásban szeretne segíteni, így mutatják be kiadványaikat, amely egyben a múzeum tudományos életének sokszínűségét hozza elénk. Így olvashatunk a Szolnoki Művésztelepről, vagy megismerhetjük a Szolnoki Galéria történetét, de akár a török korról, vagy épp a Tabánról tudunk meg sok fontos információt és érdekességet.

 

 

 

Szeged, Móra Ferenc Múzeum

 

Több múzeumnál, így például a szegedi Móra Ferenc Múzeumnál is készülődhetünk az ünnepekre az intézmény munkatársainak, múzeumpedagógusainak segítségével. Készítsünk velük közösen adventi koszorút!

 

 

Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendrén

 

Hasonlóan várnak bennünket egy virtuális workshopra a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai, akik az Adventi Négyek címmel készítettek kreatív vidókat. Készíthetünk papírból fenyőfát, vagy épp karácsonyfadíszt süthető gyurmából!

 

 

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém

 

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum is tartogat minden napra egy-egy érdekes történetet. Olvashatunk például a Petőfi Színház épületének homlokzatáról, de a Restaurátor Online sorozatot is érdemes követnünk, hiszen abból egy-egy műtárgy helyreállításának, megőrzésének történetét ismerhetjük meg.

 

 

Szentendrei Skanzen

 

A Szentendrei Skanzen oldalán kapunk néhány ötletet például arra, hogy milyen formájú mézeskalácsot készítsünk. A gyűjteményük darabjait, fából készült mézeskalácsformákat mutatnak be nekünk. Vagy épp HangosBlog oldalukon hallhatunk a Karácsonyfatörténelemről.

 

 

Budapest

 

Kiscelli Múzeum

 

Kiscelli Advent TO GO rendhagyó kalandra hív minden érdeklődőt.  Az adventre kiválogatott műtárgyak Budapest kapcsolódó pontjain is feltűnnek, itt egy térkép is,  ameinek a segítségével nekivághatunk a felfedezésnek. Aki mind a 24 helyszínt felkeresi, azt a múzeum ajándékkal jutalmazza. 

 

 

Magyar Nemzeti Múzeum

 

A Magyar Nemzeti Múzeum is kalendáriummal tárja elénk gyűjteményének téli, ünnepi hangulatú darabjait. A vidám hóembert építő társaságtól, a kőszegi kazula történetén át sok olyan tárggyal, fotóval találkozhatunk, amelyek a várakozásról, kultúránkról, közösségi élményeinkről, hagyományainkról mesélnek.

 

 

Petőfi Irodalmi Múzeum

 

A PIM ünnepi játékra hív bennünket, amely során tippelhetünk, hogy az elénk kerülő relikviák kihez tartozhattak. Milyen lehet Ottlik Géza piros gyerekcipője, vagy épp Ady Endre egyik kedvenc kalapja, Vas István pöttyös nyakkendője, Nagy László saját készítésű széke? Készülődjünk irodalmunk fontos alkotóinak tárgyaival, akár úgy, hogy összevetjük saját családi emlékeinkkel!

 

 

Magyar Nemzeti Galéria

 

A Galéria több programját is érdemes megismernünk, hiszen már most elérhetők tartalmas online vezetések, de egy készülődést segítő sorozatuk a Képről képre című művészettörténeti bejegyzés is, ami mindig egy-egy téli életképről mesél számunkra.