EN facebook

Abstract Hungary - Kerekasztal beszélgetés a Ludwig Múzeumban június 29-én

MŰVÉSZET

2017-07-06 10:52

A Ludwig Múzeum eseménye néhány nappal a grazi Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien (KM – Graz) által bemutatott Abstract Hungary  című, magyar művészeket felvonultató kiállítás megnyitója után valósul meg 2017. június 29-én 18 órától.  A kerekasztal beszélgetés lehetőséget teremt a kurátori koncepció részletesebb megismerésén túl a művészek részvételének szempontjairól kérdezni a jelenlevőket. Ember Sári, Maurer Dóra, Nádler István, Nemes Márton, Szinyova Gergő képzőművészek mellett Rieder Gábor művészettörténész moderál. Bevezetőt Sandro Droschl és Fenyvesi Áron, az Abstract Hungary kurátorai mondanak.

 

Az Abstract Hungary  (2017. 06.24. – 09.07.) huszonnégy olyan magyar képzőművész munkáját mutatja be, akik eltérő generációkhoz tartoznak ugyan, de művészeti tevékenységüket ezúttal az absztrakció fogalmához való viszony fűzi össze. A kiállítás továbbá az absztrakcióról és annak napjaink művészetében betöltött szerepéről folyó diskurzusba kapcsolódik be. A kiállítók között találunk számos nemzetközileg is elismert művészt és olyanokat is, akik először állítanak ki Ausztriában. A Künstlerhaus két emeletén bemutatott anyag, valamint a kiállítás szerves részét képző szabadtéri mű is dialógushelyzetet kíván teremteni a legfiatalabb és a közép-generáció, valamint az 1960-as években induló üttörő generáció művészete között, úgy, hogy friss és releváns témafelvetésű alkotásokat állít a kiállítás fókuszába.

 

A kiállítás központi jelentőségű vezérfogalma az absztrakció, ami a kiállítás keretén belül igyekszik átlépni statikusabb formalista karakterű árnyékán és egy nyitott, produktív hozzáállásként manifesztálódni a művekben. Az absztrakció fogalma természetesen egy művészettörténeti, diszkurzív karaktert is magára ölt a kiállításon belül, amely egy olyan narratívát is kínál a látogatóknak a kortárs magyar művészeten keresztül, ami a jelenkort is kritikus megvilágításba helyezheti. Hiszen ebben a korban, amiben ambivalens globális politikai, társadalmi, gazdasági és technológiai folyamatok zajlanak le, az absztrakció a lokalitást is értelmezi. Az absztrakció mindig is egy egyedülálló és univerzális nyelv ígéretét hordozta magában, ami eltüntetheti az individuális nyelvi korlátokat.

 

Kiállító művészek:

Bak Imre, Ember Sári, Fajó János, Fogarasi Andreas, Halász Péter Tamás, Jovánovics György, Kaszás Tamás, Keresztes Zsófia, Keserü Ilona, Kiss Adrian, Kokesch Ádám, Komóroczky Tamás, Lakner László, Kis Varsó, Makai Mira Dalma, Maurer Dóra, Nádler István, Nemes Márton, Puklus Péter, Rudas Klára, Szinyova Gergő, Tibor Zsolt, Ulbert Ádám, Vécsei Júlia