EN facebook

A világ legnépszerűbb művészeti múzeumai

Látogatószám

2023-04-01 21:05

Végre olvasható az Art Newspaper évről évre közreadott, művészeti múzemok látogatottságát összevető listája. A 2022-es látogatói adatokra vonatkozó felmérés azt mutatja, hogy bár Párizsban és Szöulban visszatértek a járvány után a látogatók, ez azonban egyáltalán nem jellemző mindenütt.

 

Visszatért-e a világhírű művészeti múzeumok látogatottsága a járvány előtti szintre? - tette fel a kérdést a lap. Válaszuk alapvetően pozitív, de még mindig nem megnyugtató. Az általuk összesített 141 milliós látogatottság duplája a tavalyelőtti számnak, és csaknem háromszorosa a 2020-asnak. De van még mit tenni ahhoz, hogy a 2019-es, a világjárvány előtti utolsó teljes év 230 milliós látogatási csúcsához közel kerüljünk. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy rendkívül egyenetlen a változás: függhet attól, melyik ország mikor oldotta fel a korlátozásokat, hol nyitottak sikerkiállítást. Sőt, például Kína szigorú zéró-Covid járványügyi stratégiája nemcsak az ország múzeumaira, hanem a globális turizmus szereplőire is negatívan hatott. Az orosz-ukrán háború múzeumokra gyakorolt hatása ugyancsak módosította a korábban megszokott listát. 

 

A leglátogatottabb művészeti múzeum ezúttal is a párizsi Louvre lett, 2022-ben mintegy 7,7 millió látogatóval. A következő helyen a Vatikáni Múzeum, majd a londoni British Múzeum, a Tate Modern és a szöuli Koreai Nemzeti Múzeum szerepel a listán. A 75. helyet foglalja el a budapesti Szépművészeti Múzeum. Az Art Newspaper látogatószám-felmérését évente végzik el, a 2022-es teljes jelentés itt olvasható.

 

Forrás: theartnewspaper.com

 

 

Kép: LoboStudioHamburg/Flickr