EN facebook

A szabadság gesztusai – Bácsi Róbert László tárlatával nyílik a PhotoLab kiállítótér Szentendrén

KIÁLLÍTÁS

2022-02-03 19:00

PhotoLab – egy hely, ami a fotográfiáról szól

 

A Ferenczy Múzeumi Centrum új kiállítóhelyének nyitása 2022 februárjában valósul meg. A Vajda Múzeum földszintje új funkciót kap, lehetőséget és teret biztosít a fotóművészek számára a bemutatkozásra, az új hosszútávú fotóprojektek méltó szakmai keretek közötti prezentálására. A Ferenczy Múzeumi Centrum hetvenéves fennállása alatt ez idáig nem volt olyan kiállítótér, ami kizárólag a fotográfia bemutatását, népszerűsítését tekintette feladatának. A képzőművészet különböző ágai mellett a fotográfia is nagyon markánsan jelen van Szentendrén és vonzáskörzetében, számos jelentős fotográfus és fotóművész kötődik ehhez a térséghez.

 


Az új kiállítóhely

 

Az önálló kiállítóhely két-három havonta változó fotográfiai kiállításokat mutat be, a fotóművészet élvonalába tartozó alkotók hosszútávú projektjeiből válogat. Az első év művészeti koncepciója szentendrei fókuszú, bemutatkozási lehetőséget biztosít a Szentendrén vagy vonzáskörében dolgozó kiemelkedő fotográfusok számára, elsősorban egyéni vagy páros kiállítás formájában. A következő évben tágítva a kört, a Szentendréhez nem köthető, de nemzetközi szinten is jegyzett, Magyarországon vagy külföldön élő fotográfusok egyéni tárlatai kerülnek bemutatásra. Ezzel egyidejűleg gyűjteménygyarapítás is történik, kiállításonként egy fotográfia bekerül vásárlás vagy ajándékozás által az FMC gyűjteményébe.

 

Minden kiállításhoz kapcsolunk programokat: szakmai előadásokat, artisttalks eseményeket, fotó workshopot vagy portfolioreview-t. Éppen ezért a kiállítóhely jelenlegi adottságait fejlesztve egy olvasó-beszélgető nappali teret alakítunk ki, hogy a kiállítás terében arra is legyen lehetőség, hogy a friss fotográfiai szakirodalmat, folyóiratokat lapozgatva mélyüljenek el az érdeklődők a fotográfia világában vagy hallgassák meg a felkért szakmai előadókat.


A kiállítóhely által reményeink szerint az is megmutatkozik, hogy immár több évtizede, más művészeti ágak mellett a fotóművészet is karakteres és progresszív arcéllel van jelen a térség művészeti topográfiájában.


A fotó személyes állásfoglalás, világnézeti hitvallás is egyben, a művészi kommunikáció egyik kiváló médiuma. Szándékunk szerint a PhotoLab hozzájárul a Szentendrén és vonzáskörzetében alkotó fotóművészek megismertetéséhez, a fotográfia különböző ágainak népszerűsítéséhez, és a lokális identitás megerősítéséhez.


Művészeti vezető, kurátor: Kopin Katalin művészettörténész

 

 

2022-es kiállítási terv:

 

Bácsi Róbert László – A szabadság gesztusai

2022. február 12. – március 27.

 


A szentendrei születésű és jelenleg is a városban élő fotográfust főként a dokumentarista fotográfia, illetve a portré- és a társadalomábrázolás érdekli. Szívesen fényképezi különböző országok kultúráját, az ott élő emberek életét, ezért igyekszik sokat utazni, hogy újabb és újabb riportokat tudjon készíteni – így a fotózás és az utazás az évek alatt teljesen összekapcsolódott számára. Hat éve kezdett el egy nagyobb fotósorozatot Hegyi-Karabah tartományról és Transznyisztriáról. Célja, hogy még több autonóm területre eljusson és fényképezni tudja az ottani életet és nehézségeket, amelyekkel az embereknek szembe kell nézniük. 2010-ben, két kollégájával létrehozták a PictorialCollective fotográfusokból álló csoportot. Az motiválta, hogy olyan fotográfiai közösség alakuljon, amelyben a tagok egymástól függetlenül, de egymást inspirálva dolgozhatnak. Fontos számukra a mindennapi helyzetek, különféle problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal. Számos díj nyertese, André Kertész-nagydíjas, Munkácsi Márton-díjas, 2008-ban Junior Príma Díjjal tüntették ki, háromszor nyerte el a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat. Ezen kívül több Sajtófotó díjat kapott, 2020-ban Capa-ösztöndíjas lett. Az egyéni kiállítás keretében 5 hosszútávú fotóprojekt kerül fókuszba, melyek az egyéni szabadság megélésének témája köré rendeződnek.

 

A megnyitó Facebook eseménye

 


A kiállítás brossúrája

 

 

 

The Orbital Strangers Project – Aknay Csaba és Kotchy Gábor kiállítása
2022. április 8. – 2022. június 5.

 

 

Passing time. Deim Balázs egyéni kiállítása

2022. június 17. – szeptember 18.

 

 

Csontó Lajos egyéni kiállítása
2022. szeptember 30. – 2023. január 6.

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2021-12-27 20:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2021-10-28 15:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, művészettörténet
2021-11-10 15:00