EN facebook

A Lépcsőszeminárium második állomása a Műszaki Tanulmánytár

2023-09-25 07:00

Szeptember 28-án 16 órától folytatódik a Lépcsőszeminárium! Immáron harmadik alkalommal csatlakozik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Lépcsőszeminárium kezdeményezéshez. Ebben az évben a központi témánk a hozzáférhetőség, amely sok szempontból közelíthető meg. Minden intézmény saját gyűjteményi anyagára építve 1-1 tárgy köré szervezi a hallgatóságot is megszólító beszélgetéseket.

 

Az MMKM Műszaki Tanulmánytárában hűvösebb vizekre evezünk: kiválasztott tárgyunk a Canadian General Electric gyártmányú hűtőgépünk a 20-as évek végéről.

 

 

Fotó: Bán András

 

Hogyan tároltuk és tároljuk romlandó ételeinket?

Hogyan alakította át a mindennapjainkat a jégszekrény és a hűtőszekrény megjelenése, széles körben való elterjedése? Milyen módon bukkan fel a popkultúrában a hűtőszekrény, illetve tágabb értelemben a konyhai tér, élettér?

Milyen nemi sztereotípiák kapcsolódnak a felvetett kérdésekhez?

A beszélgetés során többek közt ezekre a kérdésekre keressük a választ.

 

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

Balogh Ábel középiskolai tanár, Bán András, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum múzeumpedagógusa, az esemény moderátora Magyary Anna, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa

 

Várunk minden kedves érdeklődőt, a programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Helyszín: Műszaki Tanulmánytár (1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 10.)

Időpont: 2023. 09. 28.,16:00-18:00

 

Tájékoztatjuk arról, hogy a programon kép- és videófelvétel készülhet, melyeket a rendezvény szervezője marketing és kommunikációs célra használ fel, közösségi média felületein és honlapján nyilvánosságra hozza.

 

 

 

 

 

 

Hét lépcső – hét muzeális gyűjtemény fog össze az idei Lépcsőszemináriumra, hogy izgalmas, inspiráló gyűjteményi darabok segítségével gondolkodjunk közösen a hozzáférhetőségről.   A szemináriumi beszélgetésekre olyan egyetemi hallgatókat, fiatal pályakezdőket, útkeresőket várnak a szervezők, akik a kultúra területén képzelik el a jövőjüket, érdeklődnek a múzeumokban zajló munka, a különleges gyűjtemények iránt, fontos számukra a kritikai nézőpont és maguk is szívesen megosztják másokkal a véleményüket.

 

Hét gyűjteményi tárgyra épülnek az egyes alkalmak, amelyek segítségével az alábbi kérdésekre keressük a választ:

Hogyan mutatkozik meg tárgyakon keresztül a hozzáférhetőség fogalma?

Mennyire hozzáférhető egy múzeum, kulturális intézmény, gyűjtemény?

Hogy válik hozzáférhetővé a tárgyak által hordozott történet?

Milyen formában, milyen hordozó segítségével őrizzük meg a múltat?

 

Az idei programsorozatban a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteménye, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a Walter Rózsi-villa, valamint a Kassák Múzeum vesz részt.