A Kulturális Szakmai Szervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

2018. március 18.

Pulszky Társaság
2019-03-20 09:00

A közművelődési és közgyűjteményi szakmai szervezetek kezdeményezésére találkozóra került sor az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságán. A közművelődési és közgyűjteményi szakmákat képviselő nyolc szervezet és Fekete Péter kulturális államtitkár úr részvételével lefolytatott két órás tárgyaláson a kulturális területek szakmai fejlesztési stratégiája volt a fő téma. Ezen belül a résztvevők kiemelten foglalkoztak a szakmaterület bérrendezésével.

 

A jelenlévő egyesületek képviselői hangsúlyozták, hogy a közgyűjteményi és közművelődési szakmák eredményeinek fenntartása és hosszú távú fejlesztése nem képzelhető el a szakmai területen dolgozók átfogó bérrendezése nélkül. Ennek hiányában a már elért eredmények megőrzése és új fejlesztések megvalósítása sem lehetséges.

 

Az államtitkár úr részéről elhangzott, hogy a bérrendezést egy olyan stratégiai terv keretei közé kell helyezni, amely illeszkedik a kormány terveihez, és amely tengelyében a nemzeti kultúra és identitás fejlesztése áll. Ehhez a meglévő kulturális intézményhálózat eddigi eredményei, teljesítményei megfelelő alapot teremtenek. Fekete Péter kérte a szakmai szervezetek jelenlévő képviselőit, segítsék az államtitkárságot abban, hogy egy egységes elveken alapuló életpályamodell jöjjön létre a kulturális területen dolgozó szakemberek számára, mert az elengedhetetlen feltétele a bérrendezésnek. Szintén a szakmai szervezetek segítségét kérte egy átfogó közművelődési és közgyűjteményi stratégia alapvetésének kidolgozásában.

 

A szakmai szervezetek képviselői egyetértettek az életpályamodell bevezetésének szükségességével. Egyhangúlag kijelentették, hogy annak kidolgozásában teljes szakmai hátterükkel részt kívánnak venni. Felvetették, hogy a tervek szerint akár 2020-tól bevezetendő életpályamodell elindulásáig, a jelenlegi kulturális bérpótlék egyszeri, soron kívüli emelésével az állam támogassa a közművelődési és közgyűjteményi területen dolgozókat. Ez a 2019-ben adandó juttatás segítene kezelni a területen jelentkező legakutabb munkaerő-problémákat, bérfeszültséget és gesztus értékkel is bírna.

 

Fekete Péter kijelentette, hogy egy elkészült stratégiai terv és életpályamodell birtokában, az év második felében lát esélyt egy ilyen irányú előterjesztés benyújtására. A tárgyaló felek megegyeztek a közgyűjteményi-közművelődési stratégia fő alapelveinek és az egységes életpályamodell kidolgozásának határidejében, a szakmai szervezetek egyeztetett előkészítő anyagait és javaslatait április 8-ig juttatják el az államtitkárságra.

 

Az Együttműködési Fórum tagjai:

 

Informatikai és Könyvtári Szövetség

Kulturális Központok Országos Szövetsége

Magyar Könyvtárosok Egyesülete

Magyar Levéltárosok Egyesülete

Magyar Népművelők Egyesülete

Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége

Országos Közgyűjtemények Szövetsége

Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00