EN facebook

A kortárs legenda klasszikus inspirációi a Galériában

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-10-29 12:00

Sean Scully alkotásai nem éppen konvencionális tájképek, absztrakt alkotásainak formáit, színeit és fényhatásait három fő helyszín határozza meg: Írország, ahol született, Észak-London, ahol felnőtt és iskolába járt, és New York, ahol manapság él és dolgozik. Egy absztrakt festő művészetét meghatározza a hely, ahol él, hiszen a mindennapi környezet inspirálja a vizuális gondolkodást – és Scully esetében ez különösen igaz.

 

Művészetére hatással van vallásossága is – ahogyan egy korábbi interjúban fogalmazott, gyermekkorának egyik legfontosabb szereplője Szűz Mária volt; ez mára kiegészült tizenéves fiával, Oisínnal. Scully művészetét gyakran hozzák kapcsolatba James Joyce és Samuel Beckett műveivel, ő maga pedig Malevics nagy rajongója, de inspirálta a görög építészet, Jackson Pollock, Mark Rothko, Henri Matisse, Pierre Bonnard és Vincent Van Gogh is. A párhuzamokat hosszasan tudnánk még folytatni, hiszen a kortárs absztrakció egyik legfontosabb képviselőjének életműve körülbelül 1400 darabból áll. A Magyar Nemzeti Galéria ebből mintegy 110 alkotást mutat be október közepétől Budapesten, retrospektív jelleggel összegezve e megkerülhetetlen alkotó elmúlt 75 évét.

 

2020. október 30-i hosszított nyitva tartásunkon Fehér Dávid kurátori vezetésén mélyebben is megismerhetik a már életében legendává vált Sean Scully magával ragadó műveit.

képzőművészet, látogató, művészettörténet, programajánló
2020-09-08 07:00
irodalom, képzőművészet, látogató, programajánló, színház
2020-10-25 17:00
képzőművészet, kiállítás, művészettörténet, tárgy, virtuális
2020-09-09 07:00