EN facebook

A Kalmár rostagyárhoz kapcsolódó gyűjtést hirdet a Tornyai-múzeum

GYŰJTÉS

Kalmár Zsigmond (1860-1941) emlékezete címmel rendez ősszel kiállítást a Tornyai János Múzeum, a híres vásárhelyi rostagyáros és közéleti személyiség előtt tisztelegve. A közgyűjtemény fotókat, dokumentumokat és tárgyi emlékeket vár a lakosságtól a Kalmár rostagyárról.

 

A Tornyai János Múzeum 2021 őszén kiállítással emlékezik a 80 évvel ezelőtt elhunyt Kalmár Zsigmond rostagyárosra, aki nemcsak világhírű találmányával írta be a nevét Hódmezővásárhely történetébe, hanem filantrópként is. A szegény sorsú iparosok és családtagjai támogatása mellett, a saját költségén bevezettette a kútvölgyi szanatóriumba a villanyvilágítást, kiburkoltatta a Simonyi utcát, valamint harangot adományozott a susáni templomnak.

 

A hódmezővásárhelyi közgyűjtemény Kalmár Zsigmondhoz és rostagyárához kötődő dokumentumokat és fényképeket, illetve a gyár termékeit keresi a tárlatra; a gyűjtési felhívásra jelentkezni a múzeum központi elérhetőségein, a +36 62 242 224-es telefonszámon vagy a tjm@tjm.hu e-mail címen lehet.

 

 

 

Borítókép:

Plohn József - 1000 rosta egy sorban
Vasúti szállításhoz felsorakoztatott Kalmár-rosták a mai Bajcsy-Zsilinszky és Szeremlei utcákon, 1906 körül
Forrás: Tornyai János Múzeum

bővítés, divat, felhívás, gyűjtemény, műhely, néprajz, téma
2021-02-19 20:00
emlékezet, kiállítás, tárgy, természet, történelem
2021-04-06 12:00