EN facebook

A görög hajóroncsok parthenónja újra várja vendégeit

2021-05-06 17:00

Idén Görögország újra "megnyitja" tenger alatti múzeumát az Alonissos Triton Dive Center szervezésében, amelyben egy időszámításunk előtti 5. században elsüllyedt hajót tekinthetnek meg a látogatók. Korábban a Euronews számolt be a 2020 augusztusában induló újdonságról. 

 

A 2020 augusztusában nyílt víz alatti múzeum a Peristera nevezetű kis szigeten található, nem messze Alonissos szigetétől. A “kiállítás” 2021. június 3-tól újra várja búvárfanatikus látogatóit, hiszen a program különlegessége, hogy nem múzeumban, hanem a tenger fenekén tekinthetjük meg. Aki pedig elkerülné a merülés izgalmait, az virtuálisan tekintheti meg a tenger mélyére süllyedt látványosságot. A roncsrajongók egy vízalatti kamerával nézhetik élő közvetítésben, így osztozhatnak a merülők élményeiben. Az alonissosi Chora faluban 3D virtuális valóság formájában is megtekinthető a hajó maradványa. 

 

A Peparethusban található amfórák

  

A tárolóedényeket 1985-ben, egy görög halász, Dimitris Mavrikis fedezte fel, írja a National Geographic. A felfedezést követő hetedik évben megkezdődtek a víz alatti ásatások, melyeket Elpida Hatzidaki archeológus vezetett. A kutatásuknak hála, kiderült a hajó mérete és kora. A kétfülű amfórák Mende és Peparethus városából származnak. A már említett edények mellett feketére mázolt tálakat, poharakat, tányérokat és evőeszközöket is találtak. Ezek az eszközök fontos részét képezték a kor minden pazar lakomájának és szimpóziumának.


„A roncs, amely 3000-4000 amfórát szállított, 21-28 méter mélyen fekszik, közel Peristera szigetecskéjéhez,” nyilatkozta a Skai TV csatornának Maria Agalou, az alonissosi városi tanács elnöke.


„Az amfórák felfedik előttünk az ókóri hajó lehetséges méretét. Ez egy hatalmas hajó volt.” – adta hozzá.

 

 

 

 

 

 

A feltehetően athéni hajó végzetét a Peloponnészoszi háború (i.e. 431-404) jelenthette, a Spárta és Athén közötti csatározások viharos évtizedeiben. A régészek ugyan csak pár égett részt találták a hajótestből, de az amfórák halmai egy nagyobb felfedezéshez vezettek.


„Úgy tartotta a tudomány, hogy az ehhez hasonló nagy hajók építését a római időkben kezdték meg. A peristerai roncson talált dokumentumok azonban azt mutatják, hogy már az i.e. 5. század utolsó negyedében jelen voltak.” mondja Pari Kalamara, az 1976-ban alapított Greece’s Ephorate of Underwater Antiquities igazgatója.


Az említett roncs a legjobban fentmaradottak közé tartozik. „Az amfóra szállítmány megőrizte tartását. Az eredeti tárolási módhoz hasonlóan, rétegzett elrendezésben maradtak, ezzel kirajzolva a hajó formáját,” mondja Kalmara. „Egy mérhetetlenül különleges élményt nyújt a búvár-látogatóknak, akiket vonz a klasszikus-kori hajó.”

 


 A búvárkodni vágyók személyesen is megtekinthetik az ókori eszközöket


20 évvel az utolsó ásatás után, a helyszínt a Hajóroncsok Parthenónjának nevezték el. A kutatóknak a mai napig maradtak kérdései: mikor alakult ki a kereskedelem, hogy építették meg a hajót, miért süllyedt el? Talán a legégetőbb kérdés mind közül: mi található az amfórák alatt?


A szervezők már várják a 2021 júniusában induló idei szezont, a számok alapján optimistának vallják magukat. Az első nyitás 2020 augusztusától október végéig tartott. A hobbi búvárokat hivatásos búvároktatók kísérik. A koronavírus miatt bevezetett megszorítások ellenére, a múzeum kezdeti időszakában 66 vízalatti foglalás érkezett és 246 látogató búvár, ami bizalomgerjesztő rajtnak számít.

gyarapodás, kiállítás, technika
2018-11-15 11:15
design, kiállítás, közlekedés, látogató, technika
2020-09-26 20:00