EN facebook

A 8AK+ művészcsoport kiállítása a Szombathelyi Képtárban

KIÁLLÍTÁS

2023-10-10 07:00

A 8AK csoport a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége (MKISZ) Interdiszciplináris Szakosztálya tagjaiból 2019-ben jött létre egy közös tárlatra. Most, 2023. október 5-én Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója nyitotta meg a 8AK+ művészcsoport kiállítását a Szombathelyi Képtárban - adta hírül a vaskarika.hu.

 

A csoport tagjainak többségét olyan képzőművészek alkotják, akik több művészeti ágban, azaz festőként, szobrászként, iparművészként vagy éppen építészként is alkotnak.

 

A 8AK elnevezés tiszteletadás a XX. század elején fellépő (1909-1911), - hazánkban a képzőművészet megújítását képviselő - művészcsoport előtt, valamint az egykori újító hagyomány felvállalása a mai kortárs képzőművészetben. Ha szeretnénk besorolni a csoport tagjainak munkásságát a jelenkori művészeti áramlatok közé, talán a neoavantgárd lenne a leghelyesebb megnevezés.

 

A 8AK+ az újabb elnevezés, ami arra utal, hogy a nyolc alapítón túl meghívott művészek is szerepelnek a tárlatokon. Közülük már néhányan véglegesen csatlakoztak a csoporthoz. Kapcsolódási pontjuk az elköteleződés a kortárs magyar képzőművészet geometrikus hagyományokat is ápoló és megújító irányába. A tagok közül többen Munkácsy Mihály-díjasok, illetve művészeti akadémiák rendes tagjai.


A csoport az eddigi budapesti tárlatokon túlmenően a vidéki galériákban, képtárakban való bemutatkozást is fontosnak tartja. A vándorkiállítás ezúttal Ajkáról érkezett Szombathelyre.

 

Kiállító művészek:

Barabás Márton, Dévényi János, Ézsiás István, Jarmeczky István, Kelle Antal, Kéri Mihály, Koppány Attila, Mengyán András, Nemcsics Ákos, Németh Géza

emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, Magyar Géniusz Program
2022-11-04 16:00
emlékezet, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató
2023-04-20 14:15
gyűjtemény, képzőművészet, kortárs, látogató, Magyar Géniusz Program, programajánló, természet
2023-07-31 07:00