EN facebook

A 24. Tervezőgrafikai Biennálénak a Képzőművészeti Egyetem ad otthont

KIÁLLÍTÁS

Idén a 24. Tervezőgrafikai Biennálé bemutatójára a Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti Barcsay termében kerül sor, 2024. március 14. és 29. között. Az együttműködés eredményeként, a jövőben is a hazai tervezőgrafikai oktatás egyik legjelentősebb bázisa, a Magyar Képzőművészeti Egyetem lesz a Biennálé kiállítási helyszíne.

 

A Tervezőgrafikai Biennálé óriási múltra tekint visza: a tervezőgrafika művészet hazai periodikus kiállítás sorozata 1978-ban indult útjára. A Tervezőgrafikai Biennálé célja, hogy átfogóan bemutassa a tervezőgrafika stílusainak hazai és nemzetközi alakulását, értékeit és generációit. A legutóbb megrendezett biennálén 130 művész több, mint 250 alkotása került bemutatásra.

 

Az idei XXIV. Biennálén a korábbi két évben született tervezőgrafikai művek, illetve autonóm alkotások szerepelnek: többek között plakátok, kiadványok, arculatok, illusztrációk, emblémák, könyvek, információs rendszerek, bélyegek.

 

Auth Attila, a MKE tanszékvezető docense, Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, a Tervezőgrafikai Biennálé elnöke kiemelte:

Az eltelt 46 évben jelentős változások következtek be a szakmában, a tervezési és kivitelezési technológiákban. Megszűnt a klasszikus tipográfiai rend egyeduralma. Az új technikai eszközök, az új képalkotó eljárások és médiumok kiszélesítették a lehetőségeket, utat nyitottak a változatos vizuális kifejezések felé. A művészeti egyetemek, illetve a legtehetségesebb hallgatók bevonása a Tervezőgrafikai Biennálé programjába felfrissítette, változatosabbá tette az összképet.”

 

 

 

 

A Tervezőgrafikai Biennálé 2024-ben már második alkalommal nyitja meg a lehetőséget a nemzetközi, valamint a partiumié s felvidéki alkotók felé. A nyitás egyrészt elősegíti a hazai tervezőgrafika nemzetközi elismerését, másrészt a rangos külföldi alkotók műveinek megismertetését a hazai alkotókkal, érdeklődőkkel.

 

 

A nemzetközi megmérettetés lehetőséget ad, hogy rálássunk a kortárs magyar tervezőgrafika helyére és szerepére a világ design kultúrájában.

 

 

A 24. Tervezőgrafikai Biennálé további célja, hogy a magyar tervezőgrafika alkotásait és a kiállítás-sorozatot bekapcsolja a nemzetközi szakmai vérkeringésbe is. Népszerűsítse a mai magyar tervezőgrafika műveit, az alkotókat megismertesse a reklámmarketing szakma képviselőivel és a nemzetközi, hazai közvéleménnyel.

 

XXIV. Tervezőgrafikai Biennálé

2024. március 14-29.

Magyar Képzőművészeti Egyetem (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)

 

A megnyitó időpontja: 2024. március 14., 19:00

 

Nyitva tartás: hétköznapokon és szombaton 10 és 18 óra között.

 

 

 

 

Forrás: 24. Tervezőgrafikai Biennálé / MKE

gyűjtemény, képzőművészet, kortárs, muzeológia, múzeumandragógia, műhely, téma
2023-10-08 20:00
emlékezet, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2023-02-20 19:00