EN facebook

77 nap után újranyitott az Uffizi Képtár - Egyedül lehet Leonardo da Vinci-alkotásokat nézni

ÚJRANYITÁS

2021-01-22 15:00

Több mint két hónap után csütörtökön újranyitott az Uffizi Képtár Firenzében - adta hírül a telex.hu. Az intézmény igazgatója, Eike Schmidt szerint a 2021-es év még átmeneti év lesz a képtár történetében, de a legoptimistább forgatókönyv szerint „2021 őszétől, a realista szcenárióban 2022-től kezdenek el megint újra szabályosan áramlani ide a turisták”.


Schmidt az Azonnalinak adott interjújában azt mondta, a történelmi tapasztalatból következtetnek erre, ugyanis „az Uffizi eddigi minden hosszabb ideig tartó bezárását egy az azelőttinél nagyobb turistaáradat követi. Ez volt a helyzet a második világháború, az 1966-os firenzei árvíz és az 1993-as maffiamerényletek után is. Ezzel számolunk a koronavírus-járvány után is.”

 

Beszélt arról is, hogy a múzeum a szigorú járványügyi intézkedésekkel biztonságosabb hely, mint a szupermarketek, bevásárlóközpontok vagy az utcai csoportosulások és a tömegközlekedés. Jelenleg a Toszkánában élők mehetnek a múzeumba, de bíznak abban, hogy hetek múlva, ha már csökkennek a koronavírusos esetszámok, akkor egész Európából fogadhatnak látogatókat.

 


A különleges helyzetből adódik, hogy a leghíresebb mesterműveket perceken keresztül egyedül lehet nézni, ami hagyományos időszakokban nem jellemző. „Egyedül egy teremben lenni hosszú perceken át Leonardo da Vincivel – erre csak most van lehetőség, ez egy olyan dolog, amiről eddig még csak álmodni se mert volna senki” – fogalmazott az

igazgató.

 

Arra, hogy hogyan nyithattak ki a múzeumok Olaszország sárga zónáiban, Schmidt azt mondta, hogy egyrészt követik a miniszterelnök által elrendelt egészségügyi előírásokat, másrészt „az elejétől fogva határozott véleményt nyilvánítottunk arról, hogy a kultúra és a művészet milyen értékkel bír. A döntéshozóknak erről nyilván tudomásuk volt.”

 

A lockdown persze kiesést jelentett a múzeum számára is, hiszen 2020-ban öt hónapig kellett zárva tartaniuk. Vész ugyanakkor nincs, mert 2019-ben jól gazdálkodtak és sok tartalékot halmoztak fel, ehhez egy, a római kormánytól érkező támogatás is hozzájárult.

 

 

Borítókép forrása: nepszava.hu