EN facebook

3. Ikarus MiniFeszt a Közlekedési Múzeumban

2023-08-24 12:00

A nyár utolsó hétvégéjén 20 db Ikarus buszt állít ki a Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában. Az eseményen a Közlekedési Múzeum, a Volánbusz Zrt., a BKV Zrt, és magángyűjtők legszebb járműveit csodálhatják meg a látogatók. Láthatják legendás Farost a 200-as buszcsalád legszebb darabjait, de bemutatkozik az Ikarus 180-as, 311-es, 396-os, 415-ös modell mellett egy különleges tárgyalóbusz is.

 

 

Augusztus 25., péntek

10.00 -17.00

 

Mesél a 311

Utaztál már valaha Ikarussal? Melyikkel? Ismerd a 311-es busz történetét? Elmeséljük neked, hogyan utaztunk régen, és milyen egzotikus helyeken járt egy ilyen Ikarus busz.

Családi élménynappal várjuk látogatóinkat augusztus 25-én, pénteken az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában.

 

Augusztus 26. szombat

10.00-17.00

 

Folyamatos programok:

Ikarus Mozi

 

Alkotósarok

Ikarus kitűzők készítése (6 éves kortól)

Ikarus embléma domborítása alumínium-lemezből, kulcstartó készítése (7 éves kortól)

Ikarus színezők és tervezőlapok (2 éves kortól)

Időponthoz kötött programok:

 

Amit az Ikarusról feltétlenül tudnod kell! - interaktív tárlatvezetések

Időpontok: 10:30; 14:30; 16:30

Ismerd meg az Ikarus busz legendáját a Közlekedési Múzeum kollégáinak vezetésével. Kalandos utazásunkat a 70-es években kezdjük, Finta László autóbusz formatervező világán keresztül jutunk el egészen a jelenig.

 

Családi tárlatvezetések

 

Múzeum a kulisszák mögött

Időpontok: 10:30, 13:00

Archívumi dolgozó, muzeológus, műszaki munkatárs. Csak néhány munkakör, amelyek hozzátartoznak egy múzeum napi működéséhez. A foglalkozás során a múzeumi kollégák feladatain keresztül fedezzük fel a kiállítást, a különböző állomásokon beszélgetünk a gyűjtési élményekről, gyűjteményről és természetesen a kiállított tárgyakról is.

A programot 7 éves kortól ajánljuk.

 

Poggyászmesék

Időpontok: 11:30, 15:00

Ha összecsomagoltunk máris útra kelhetünk, hogy egy interaktív séta során fedezzük fel együtt a különleges járműveket és korabeli utasaikat, történeteiket. Megtudhatjuk azt is, hogy milyen csomaggal utaztak vonaton, buszon és kerékpárral, melyek voltak a legkedveltebb és legizgalmasabb úticélok, és miért maradnak ott, kikre várnak a csomagok padokon, pályaudvarok peronjain, vagy éppen a buszok hátsó ülésén.

 

Hurrá, utazunk! Workshop

Időpontok: 14:00-15:00 óráig, 16:00-17:00 óráig

 

Napellenző készítés

Nyáron kincset ér a napellenző, akár kerékpáron, autóban vagy buszon utazunk. Mindenki elkészítheti az egyedi darabot, amit feldíszíthet - az Ikarusok szerelmesei is felhelyezhetik a szárnyas emblémát!

A programot 6 éves kortól ajánljuk.

 

Kulacsjelölő készítés

A nagy melegben elengedhetetlen a megfelelő vízfogyasztás, amire már sokan gondolnak, és az utazások, kirándulások alkalmával elő is kerülnek a kulacsok. Ezek gyakran hasonló színben és formában vannak jelen/kaphatóak a boltokban. Hogyan tehetjük ezeket egyedivé, névre szólóvá?

Színes fényvisszaverő matricákkal lehetőség adódik, hogy egyedi, könnyen észrevehető kulacsjelölőket készítsünk.

A programot 5 éves kortól ajánljuk.

 

A velocipédtól az e-bikeig - Tárlatvezetések a kerékpáros kiállításban

Időpont: 12:00

A kétkerekűek történetében utazunk a futógépektől és a lábhajtáson keresztül egészen az elektromos kerekpárokig és a villanyomotorig.

 

Mesék az Északiból! - Vasutas tárlatvezetések

Időpontok: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00

Budapest lüktető középpontja volt az Északi járműjavító. Hogyan folyt itt a munka? Milyen vonatokat javítottak itt? A Dízelcsarnok történetéről mesél vasúti muzeológus kollégánk.

 

Augusztus 27. vasárnap

10.00-17.00

 

Az autóbuszok megtekinthetők a Dízelcsarnokban.