EN facebook

1956 októbere Faragó György képein

KIÁLLÍTÁS

2017-10-18 13:00

A Tomory Lajos Múzeum Faragó György fotóriporter 1956 októberében készített, eddig nem publikált fotóiból rendezett kiállítást Pestszentlőrincen, a Kossuth téri Pavilongalériában. A kiállított fotónagyításokon a látogatók végigkövethetik a tiltakozó tömeg útját 1956. október 23-án a Budapesti Műszaki Egyetemtől a Bem térhez, majd onnan tovább a Parlament felé, illetve felvillannak pillanatok az október 24. és november 4. közötti Budapesten zajlott eseményekből is. A „Budapest, 1956. október 23. – Faragó György fotóriporter képei” című kiállítás 2017. október 10-én nyílt meg, és november 7-éig tekinthető meg.

Faragó György 1930-ban született Kispesten. A kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban kezdte a középiskolát, majd Budapest ostroma után a Wesselényi utcai Rákóczi Kereskedelmiben érettségizett. Néhány napos Nemzeti Bankos karrierjét cserélte le a fotóriporteri hivatásra 1949. augusztus 3-án. Ekkor lett a Magyar Filmgyártó Nemzeti Vállalat munkatársa. Első sikeres munkája a budapesti VIT (Világifjúsági Találkozó) fotózása volt.

 Az 1950-es évek elején két évig a Magyar Filmművészeti Főiskola hallgatója volt – munka mellett operatőrképzésen vett részt – többek között Makk Károly tanította, de igazi szerelme, hivatása a fotózás maradt.

 Öccse, Faragó Lajos a Kispest/Budapesti Honvéd olimpikon, magyar válogatott kapusa, ezért csapattársaihoz, Bozsikhoz és Puskáshoz hasonlóan az 50-es években hivatásos katonatiszt volt. Részben ennek is köszönhető, hogy Faragó György sorkatonai szolgálata alatt a Néphadsereg című újság fotósa lett.

Leszerelését követően az MTI-hez került, fotózta Rákosi és Malinovszkij marsall találkozóját a Parlamentben, a Diótörő előadását az Operaház zsinórpadlásáról, a sztahanovista kohászt az öntödében. Az MTI archívumában fotóinak névjele FA. Nem lépett be a pártba, ezért többször kellett munkahelyet változtatnia.

1956-ban már a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia fotósaként készített fotókat a Bem-szoborhoz vonuló akadémistákról, felvonulókról. Ezek láthatóak a mostani kiállításon.

Dolgozott a SZOT-nak, a Magyar Hajó- és Darugyárnak. 1949 és 1970 között számos fotója jelent meg hazai napi- és hetilapokban. 1974-től szabadúszó reklámfényképész lett, saját stúdióval. Reklámfotóival (reklámkiadványaival, füzetekkel, plakátokkal stb.) több magyar vállalat korabeli marketingjét alapozta meg,  többek között a Magyar Vetőmagtermeltető Vállalatét, a Távfűtő Vállalatét, de közreműködött a magyar pezsgőgyártás reklámozásában is. Repült, hajózott, autózott itthon és szerte Európában.

Ő készítette Magyarország legnagyobb beltéri fotóját: az egykor a Domus lakberendezési áruházban látható budapesti panorámakép 23 méteres hosszúságával és 2,3 méter magasságával máig tartja a rekordot.

 57 éve él boldog házasságban, egy fia, három unokája és egy dédunokája van.

 „Csakis analóg fotógéppel dolgoztam, amely hatalmas kihívást jelent a mai digitális technikával szemben. A fotózást csak akkor tartom fotózásnak, ha én állítom be a képet, a fényt, az expozíciós időt. Csak egyszer kattinthatsz, és csak a vörös szobában derül ki, hogy sikerült-e a megfelelő időben elsütni a gépet.” – mondta Faragó György, aki szabadúszóként maga hívta elő a felvételeket, állította össze a különböző filmekhez, témákhoz való vegyszerkeverékeket.

A 35 éve a Balaton partján élő fotóriporter másfél millió dia és fotónegatív tulajdonosa. Számtalan sikeres fotókiállítást mondhat magáénak. 1986-ban Kalocsa címmel jelent meg a helyi népviseletet és a paprikaipart is bemutató fotóalbuma. Egy teljes éven keresztül fotózott a városban.  Az akkor készült fotó- és diasorozatot 2017-ben nagylelkűen Kalocsának ajándékozta. A legmeghatározóbb képekből kiállítás nyílt a városban.

A most bemutatott, 1956. október 23-án a Bem-szobornál összegyűlő fiatalokról, illetve az október 24. és november 4. közötti Budapestről készült fotósorozatot évtizedeken keresztül titkolta, nehogy a fényképek alapján a megtorlás idején bárkit beazonosítsanak, meghurcoljanak. A kiállításon az eddig sehol nem látott fotók mellett megjelennek a fotózás és a fotók előhívásának korabeli eszközei is.


A kiállítást Heilauf Zsuzsanna múzeumvezető és Fodorné Nagy Veronika állította össze, Szegediné Mucsi Eleonóra és Varga Tamás kivitelezte.
A tárlat november 7-ig látható a Pavilongalériában (1183, Budapest, Kossuth tér) hétfőtől péntekig 10:00 és 17:30 között.