EN facebook

Záró tárlatvezetés és finisszázs a Lépték című kiállításon

programajánló

2019-02-16 09:00

A mai napon 16:00 órától az Új Budapest Galéria Lépték című kiállításán Gadó Flóra és Szegedy-Maszák Zsuzsanna, a kiállítás kurátorai a meghívott kiállító művészekkel, Dobokay Mátéval, iski Kocsis Tiborral és Süveges Ritával közösen tartanak tárlatvezetést. Az esemény egyben a kiállítás finisszázsa is.

A kiállítás kiindulópontja a lépték fogalma – olyan alkotások láthatók, melyeknél kiemelt szerepe van a méretnek vagy pont ellenkezőleg, a művész ugyanazon kompozíciót különböző változatokban is elkészítette. Milyen formai, koncepcionális illetve praktikus okai lehetnek annak, amikor a különböző léptékek és a szélsőséges méretek különösen hangsúlyossá válnak egy műnél? Hol húzódik a határ a formai kísérletezések, a gazdasági körülmények, így például a piacnak való megfelelés és a valamilyen témafelvetésre reagáló megoldások között? Az egészen minimalista vagy szinte anyagtalan munkáktól kezdve, a nézőt a megszokott pozíciójából kibillentő, olykor ironikus megoldásokon át a monumentális megformálásokig a kiállítás a lépték fogalmában rejlő számtalan művészi stratégiát és értelmezési lehetőséget bontja ki.

Ahogy a lépték kifejezés a lépés szóból ered, úgy saját testünk mint mértékegység válik a kiállítás kiindulópontjává és egyben tematikus alegységévé. Ezt követi az otthon, a privátszféra és a használati tárgyak mérethez való viszonya, majd tágabb környezetünk, különféle tájak és az univerzum ábrázolásaiban végződik a kiállítás. Külön egységet képeznek a témába illeszkedő absztrakt, nonfiguratív munkák. Ezen altémákon túl figyelmet kapnak azok a technikák is (például a sokszorosító eljárással készült nyomatok), amelyek esetében a technikából fakadó korlátok miatt ritka a szokásostól kisebb vagy nagyobb méretben készült műtárgy. A méret fontosságára hívja fel a figyelmet, hogy a bemutatott alkotások egy része nagyítót, más része hatalmas teret igényel. A kiállítás arra is emlékeztet, hogy miért fontos műalkotásokat élőben látni, nem csupán a valós méretüket (is) meghazudtoló reprodukciókról megismerni.

Kiállító művészek: ÁLOVITS BÁLINT, ASZTALOS ZSOLT, ÁMMER GERGŐ, BAK IMRE, BARANYAY ANDRÁS, BERKES ÁDÁM CSANÁD, BIRKÁS ÁKOS, EMBER SÁRI, DOBOKAY MÁTÉ, FABRICIUS ANNA, FODOR JÁNOS, IMRE MARIANN, ISKI KOCSIS TIBOR, KEREZSI NEMERE, KIRÁLY ANDRÁS, KISS ADRIAN, KOKESCH ÁDÁM, KOÓS GÁBOR, KÖRÖSÉNYI TAMÁS, MARTIN HENRIK, MOLNÁR ZSOLT, ROMHÁNY VERONIKA, SÜVEGES RITA, SZABÓ DEZSŐ, SZIRTES JÁNOS, TRANKER KATA, VÁRNAI GYULA

Megtekinthető: 2018. december 12 – 2019. február 17.

A tárlatvezetés magyar nyelvű, részvétel a kiállításra szóló érvényes kiállítási belépőjeggyel lehetséges.