EN facebook

Waliczky Tamás a 2019. évi Velencei Képzőművészeti Biennále kiállítója

2018-07-20 09:00

 A Ludwig Múzeum igazgatója, Fabényi Julia, a Velencei Biennále nemzeti biztosa július 17-én kihirdette az 58. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonja kurátori pályázata eredményét. A pályázat kiemelkedő szakmai részvétel mellett zajlott, összesen 16 pályázat érkezett be, amelyek közül a szakmai zsűri Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor Waliczky Tamás: Kamerák. Képzelt kamerák és más optikai eszközök című kiállítását választotta nyertesnek.

 

A Velencei Biennále magyar pavilonjába tervezett Kamerák – Képzelt kamerák és más optikai eszközök címmel tervezett kiállítása a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és annak megjelenítéséről szól. A cím elsősorban arra a 23 darab fantázia kamerára utal, melyeket Waliczky 2016 óta tervez. Digitális technikával tervezett, de analóg elven működő optikai szerkezetei különböző vizuális nyelven szimulálják és képezik le a világot. Fantáziakamerái a látás és az ábrázolás kulturális és technikai meghatározottságára, manipulálhatóságára hívják fel a figyelmet. Témaválasztása különösen aktuális napjainkban, amikor a képkészítés és kamerák soha nem látott mértékben váltak a mindennapjaink részévé, észrevétlenül behálózva az életünket.

 

Precíziós pontosságú, fekete-fehér digitális grafikái és animációi egyszerre nyújtanak esztétikai élményt és gondolkodtatnak el a technikai fejlődés elfeledett és a művészi gondolkodás által feleleveníthető alternatíváiról. Waliczky „kamera metaforái”, lightboxok és animációkon keresztül jelennek meg a pavilonban.  Az átriumban az egyik fantázia kamera megépített, digitális változatán a nézők is kipróbálhatják majd az egyik szerkezet működését.

 

Waliczky Tamás animációs és újmédia művész és Szegedy-Maszák Zsuzsana kurátor.

Fotó: Somogyvári Ágnes © Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum

 

Waliczky Tamás (1959) a kortárs újmédia művészet egyik legismertebb és legkiválóbb képviselője. Kilenc éves korában kezdett el animációkat készíteni. Később festőként, illusztrátorként, fotográfusként dolgozott. Számítógépekkel 1983 óta dolgozik, a digitális művészet egyik úttörő és meghatározó magyarországi alkotója. 1992-ben meghívott művész volt a ZKM Vizuális Média Intézetében, majd később az intézet kutatócsapatának a tagja lett. Tanított és dolgozott Magyarországon, Németországban, Japánban és Franciaországban. 2010 óta a School of Creative Media, City University of Hong Kong egyetemi tanára. 2013-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára.

 

Alkotásai számos nemzetközi díjat nyertek, köztük a linzi Prix Ars Electronica

fesztivál Golden Nica díját. Világszerte számos kiállításon szerepelt, mint például a lyoni Biennálé, a tokiói ICC Galéria, a Multimediale Karlsruhéban vagy a Sevillai Biennále. Művei olyan jelentős közgyűjteményekben találhatók meg, mint a párizsi Pompidou Központ, a New York-i Museum of Modern Art, vagy a budapesti Ludwig Múzeum.

 

A kiállítás kurátora Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész, a BTM-Budapest Galéria kiállítási osztályának vezetője.

 

A művészt a Molnár Ani Galéria és az OSAGE Galéria képviseli.

 

Az 58. Velencei nemzetközi Képzőművészeti Biennálét 2019. május 11. és november 24. között rendezik meg. A kiállítás főkurátora Ralph Rugoff, aki július 16-án bejelentette, hogy May You Live in Interesting Times címmel rendezi meg a központi kiállítást és külön központi témát nem hirdet meg. „Egy olyan korszakban, melyben a fake news és más "alternatív tények" digitális terjedése aláássa a bizalmat és az arra épülő politikai beszédet, amikor csak lehet megéri megállni és megvitatni a vonatkozási pontjainkat.” – írja Rugoff. A magyar pavilon egy ilyen megállásra kívánja a nézőt ösztönözni.

 

A pályázatokról további információ ide kattintva olvasható. 

 

 

Kezdőkép: Waliczky Tamás: Ortografikus kamera. Digitális kép, 2017

 

képzőművészet, művészet, téma
2017-10-16 16:00
képzőművészet, téma
2017-12-04 11:00