EN facebook

Vasárnapig látogatható a Szépművészeti Michelangelo-kiállítása – a hétvégén este nyolcig várják a látogatókat

2019-06-26 09:30

Vasárnapig látható A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a Szépművészeti Múzeumban. A kiállítás a reneszánsz mester és kortársai nyolcvan művét mutatja be, köztük azt a rajzot is, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben s a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert rajzaként azonosítottak. A Szépművészeti Múzeum a hétvégén hosszabbított nyitvatartással, este nyolc óráig várja majd a látogatókat.  

 

A nagyszabású kiállításra – amelyet eddig több mint kilencven ezren tekintettek meg - Michelangelo csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmánya érkezett a múzeumba.

 

A reneszánsz művészeket elsősorban az emberi test ábrázolása érdekelte; Michelangelo művészetének középpontjában a férfiakt állt. A Sixtus-kápolna boltozatán megfestett erőtől duzzadó, dinamikus pózokban megragadott aktjai generációk számára jelentettek inspirációs forrást. Ezért a tárlat fókuszában Michelangelo 29 alaktanulmánya került: az első ötleteit megőrző, gyorsan papírra vetett skiccektől a művek kivitelezését közvetlenül megelőző, aprólékosabban kidolgozott, befejezett rajzokig.

 

A kiállításon a látogató a mester hírnevét megalapozó legendás műveihez – mások mellett a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez, a Medici-síremlékekhez, az elveszett Lédához és az Utolsó ítélethez – készült rajzain keresztül képet alkothat Michelangelo kiapadhatatlan alkotóerejéről és páratlan géniuszáról.

 

Michelangelo legkorábbi rajzáról itt talál információkat:

https://muzeumcafe.reblog.hu/the-telegraph-budapesten-lathato-michelangelo-legkorabbi-ismert

 

 

A kiállítótérben és a honlapon is elérhető a Michelangelo a Sixtus-kápolnában című alkalmazás, amely a kiállításban szereplő, a Sixtus-kápolna freskóihoz készült vázlatok és az eredeti alkotások összehasonlítására kínál lehetőséget.

 

Az alábbi oldalon a kiállításhoz kapcsolódó videós tartalmakat gyűjtöttük össze, amelyekből megismerhetik a tárlat kulisszatitkait.

képzőművészet, kiállítás, liget, művészet
2019-01-26 11:20
képzőművészet, kiállítás
2019-04-05 15:00