EN facebook

Ünnepel a Néprajzi Múzeum

SZÜLETÉSNAP

2018-03-03 12:00

Kiállításai ugyan bezártak, alapítását viszont idén is megünnepli a Néprajzi Múzeum. Március 5-én a Néprajzi Múzeum Napján népszerű online szakmai sorozatok indulnak útjukra. Az egyes gyűjtemények kulisszatitkai, a költözés fázisai vagy a hónap műtárgya epizódok között az egyik legérdekesebbnek az az egyedülálló vállalkozás ígérkezik, mely Xantus János a múzeum gyűjteményét megalapozó expedícióját dolgozza fel.

 

A hagyomány szerint az intézmény ilyenkor idézi fel Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. Xántus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, mellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait. A korábbi években a közönség színes programokon keresztül tekinthetett be szakmai munka eredményeibe és kulisszatitkaiba. A Néprajzi Múzeum idén is szeretné megmutatni, mi történik az - immár bezárt - ajtók mögött, ezért az ünnepi alkalomhoz kapcsolódva startol a remények szerint rendszeres figyelmet generáló online kommunikációs kampány.

 

 

 

Xantus János

 

 

A közkedvelt A hónap műtárgya sorozat a virtuális térben továbbra is jelentkezik a múzeum honlapján egy-egy exkluzív tárgyat mutatva be. Ehhez március 5-étől számos új kezdeményezés csatlakozik. Felsorakoznak a múzeum virtuális kiállításai – Bartók néprajzi gyűjtéseitől a magyar vidéki zsidóság kultúrájáig havi rendszerességgel ismerhetjük meg a digitalizált anyagokat. A költözés kulisszatitkairól is rendszeresen hírt adnak a muzeológus szakemberek, a tervek szerint képekkel, kisfilmekkel illusztrálják a nagyszabású munkálatok kihívásait. Izgalmasnak ígérkezik a Megvagyunk – műtárgyak régen és ma c. sorozat, melyben összehasonlíthatók lesznek a múzeum városligeti Iparcsarnok-beli kiállításainak századelős, archív képeken szereplő tárgyai mai valójukkal. Emellett rendszeresen jelentkezik majd a múzeum és a gyűjtemények történetéből felidézett egy-egy különleges, érdekes történet is.

 

Egyedülálló vállalkozás a múzeum első igazgatójának, Xantus János ázsiai expedíciójának időrendi bemutatása. Xántus ezen útja során gyűjtött hatalmas állattani és etnológiai anyag segítségével fektette le a Néprajzi Múzeum alapjait. A „folytatásos képregény” első része az előzményeket és a döntést tárgyalja, a befejező rész a létrejövő első kiállítást mutatja be. A sorozat különlegessége, hogy az egyes epizódok megjelentetését a kutatóút fontos állomásaihoz időzítik, vagyis az évnek abban a szakában lesznek olvashatók, amikor valóban megtörténtek. A nagyívű múzeumtörténeti kaland záró epizódja 2021-ben, az új Néprajzi Múzeum állandó kiállításának megnyitásakor várható.

 

„A néprajzkutatás és etnográfia értékőrző és építő munkáját hangsúlyozva szeretnénk közelebb hozni a múzeumban folyó munkát a közönséghez a kiállítások zárva tartása alatt is.” – mondja Dr. Kemecsi Lajos főigazgató. „A március 5-én induló online sorozatokkal, a folyamatos és rendszeres kommunikációval reményeink szerint sikerül fenntartanunk az érdeklődést a múzeum egyedülálló gyűjteményei, története és tudáskészlete iránt.” – teszi hozzá.

 

A rendszeresen jelentkező népszerű szakmai anyagokat a múzeum honlapján és Facebook oldalán lehet megtekinteni.

 

Nyitókép: Josef Püttner: SMS  Novara Velencében, 1862 után. Xantus János ezen fregatton utazott földkörüli expedíciója során

állományvédelem, műhely, tájház, tárgy
2018-02-01 13:00