EN facebook

Újragondolt úri receptek

KASTÉLYOS

2019-02-01 19:51

Különleges szakácskönyvet jelentetett meg a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont a gasztroturizmus jegyében. Az összeállításba mai eszközökkel is elkészíthető úri finomságok receptúrái kerültek be. A kiadványt, amellyel egy régebbi kurátori elképzelést váltottak valóra, februárban mutatják be.

 

Gasztroturizmus! Ez lesz a közeljövőben a kulcsszó Gyulán, ahol szinte minden fejlesztés valamilyen formában és szinten érintkezni fog a Békés megyei város méltán híres konyhaművészetével. Így lesz ez az Almásy-kastély esetében is. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében ugyanis egy látványkonyhát is berendeznek a főúri rezidencia egyelőre még kihasználatlan cselédszárnyában. A terv az, hogy a látogatók itt bizonyos gyulai ínyencségek, ételfinomságok elkészítésébe kapcsolódhassanak majd be.

 

A most kiadott gyűjteményes kötettel valójában egy régebbi kurátori elképzelés vált valóra. Ez akkor fogalmazódott meg, amikor még csak tervezés alatt állt az állandó kiállítás, és arra vonatkozott, hogy az érdeklődők már a nyitás utáni hónapokban kezükbe vehessék a különleges szakácskönyvet. A várakozás hatalmas volt, annak ellenére, hogy az összeállításba azokból a receptekből került be jó néhány, amelyek a kastély konyhájában egy digitális kijelzőn tanulmányozhatók.

 

Az írott források hiánya miatt a gyulai főúri famíliák újragondolt receptkönyvét az 1864. évi Képes Pesti Szakácskönyv, valamint Dobos C. József 1881-ben megjelent Magyar-franczia szakácskönyve felhasználásával állították össze. Lukács Zsófia belsőépítész-életmódtörténész és Szilágyi Gábor kurátor koncepciója és ötlete alapján a látogató digitálisan is ebbe a válogatásba lapozhat bele a kiállítótérben.

 

A történelmi adatokból, az elkészült tanulmányokból és a visszaemlékezésekből az viszont egyértelműen kiderül, hogy mindazok, akik a grófi család konyháját hajdanán irányították, a kor legjobban képzett mesterei közé tartoztak. Kochné Sarolta például a fővárosi Nemzeti Kaszinóban tanult, ott volt főszakácsnő, mielőtt még az Almásyak szolgálatába került volna Gyula városába.

 

Figyelve arra, hogy az úri társaságoknak felszolgált ételek elkészítése a legtöbb esetben egészen bonyolult és hosszadalmas folyamatot kívánt, a szépen illusztrált könyvecskébe azoknak a múltbeli finomságoknak a receptúráját emelték be, amelyek mai eszközökkel is előállíthatók. Ezek közül legalább egyet a februári bemutatón lehet majd megkóstolni. Tartalmi részleteket egyelőre nem kívánt elárulni a kiadó.

helytörténet, kiállítás, múzeumtörténet
2018-09-09 09:00
beruházás, látogató, téma
2018-06-09 09:00