EN facebook

Te milyennek látod a Skanzent?

Pályázati felhívás a Skanzen múzeumi bolt új ajándéktárgyainak megtervezésére

2018-08-17 09:00

Kreatív pályázatot hirdetett meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum bolti tárgyainak megtervezésére, a Skanzen ezeken keresztüli népszerűsítésére. A múzeum honlapján elérhető a részletes pályázati kiírás is. A pályázat benyújtásának határideje 2018. október 31. 

 

Fotó: Skanzen

 

Absztrakt

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, vagy közismertebb nevén a szentendrei Skanzen már 50 éve törekszik a magyar kulturális örökség bemutatására. Speciális szabadtéri intézmény, hiszen a területén található építmények jelentős részét nem másolatban építette fel, hanem áttelepítette azokat. A skanzen módszer lényege, hogy a népi építészeti szempontból megőrzése szánt építményeket nem önmagukban, hanem azokat kontextusukban, a korábbi falusi utcaképet lemodellezve mutatja be. A hagyományos növény- és állatvilág, a gazdasági-, illetve középületek (csűr, disznóól, pajta, templom, szatócsbolt, kocsma, borozó stb.) elválaszthatatlan részei a településképnek. A Skanzen célja, hogy a 18. század közepétől napjainkig bemutassa a világban élő magyarság életmódját.

 

Ahogy változik a körülöttünk lévő világ, úgy a múzeumnak is állandóan változnia kell. A felgyorsult kommunikáció, az állandóan új élményekre vágyó közönségünk, a Skanzenben állandóan látható attrakciók, a raktárakban megbúvó műtárgyak indították el azt a gondolatot, hogy mekkora szükség van a Skanzenben összegyűjtött tudás mindenki számára elérhetővé tételére. A Skanzen egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megmutassa hogyan használható a hagyományos tudás a 21. században. Évek óta dédelgetett vágyunk, hogy a Múzeumban a látogatókat fogadó élmények, a tárgyakon fellelhető motívumok, a lakóházakban található izgalmas tárgyak, vagy az elődeink által használt mindennapi eszközök a látogatók által is kézzel foghatóak és hazavihetőek legyenek. A lehető legközelebb kell vinnünk a Múzeumot a közönségünkhöz. "Skanzen élményt" kívánunk nyújtani látogatóinknak azzal, hogy aktív résztvevőként tapasztalhatják meg a korábban élt emberek mindennapjait, tevékenységeit, eszközeit, szórakozásait, egész életvitelét. Ebből pedig tudást merítenek mindennapjaik számára.

 

Ezen célunk elérése érdekében, a Magyar Formatervezési Tanács, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Skanzenért Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdet, melynek célja a "Skanzen élményt" megtestesítő, a Skanzen arculatához illeszkedő ajándék- és használati tárgyak arculatának tervezése a Skanzen múzeumi boltja számára. A látogatók térjenek haza egy csöppnyi Skanzen élménnyel. Ez lehet egy a Múzeumban ellesett gasztronómiai praktikákhoz kapcsolódó egyedi fakanál, a Sárközi motívumokat alapul vevő okostelefon tok, vagy a Múzeum területén felbukkanó karakterek újragondolt kalapja, vagy éppen fülbevalója.

 

Pályázati témakörök és értékkategóriák

 

A Múzeum attrakcióit és gyűjteményeit újszerűen feldolgozó, olyan egyedi ajándék- és/ vagy használati tárgyak ötleteit, arculati terveit várjuk, amelyek népszerűsítik a Múzeum értékeit, megállják helyüket designtárgyként, a mindennapi tevékenységeink során használati eszközként is funkcionálnak. Fontos szempont a tervek elkészítésénél, hogy olyan végtermékek szülessenek, amelyek a Múzeum három legfontosabb célcsoportja, az óvodás és általános iskolás gyerekek, a gyermekek szülőkkel, nagyszülőkkel valamint a fiatal felnőttek számára eladhatóak.

A pályázatot termékkoncepciók és grafikai koncepciók kategóriában írjuk ki.

Kis és nagy szériában gyártható termékek, termék rendszerek kollekciók, arculat és csomagolásterveit várjuk a pályázóktól.

 

A Skanzenben található tudásra alapozva szeretnénk a boltokban bizonyos termékekből kollekciókat alkotni. Gasztronómia témában, pl. egy fűszerkeverék, egy tálca, egy készétel csomagolásának arculati tervezése, mely esetben a termékek külső megjelenéséből árad a "Skanzen élmény", a Skanzenben megszerezhető tudás. A beadott pályázatok esetében, a kollekciókba illeszkedő termékek esetében kérünk anyagleírást, fontos meghatározni a kivitelezés anyagigényét, ár-érték arányát, célcsoport specifikációját.

A múzeum eddigi tapasztalatai alapján a legkelendőbb, vagy a portfólió tekintetében hiánypótló termékek, grafikai koncepciók számára felhasználási kategóriák lehetnek:

 

  • - Ékszer (pl. fülbevaló, bross, gyűrű, nyaklánc).
  • - Játék (pl. logikai, ismertető, szórakoztató).
  • - Étkezéssel és tálalással kapcsolatos termékek (pl. vágódeszka, kötény, tálca, étkészlet, bögre, kávés- és teáscsésze, edényfogó, konyharuha, kés, kulacs/termosz, bogrács, grillező eszközök stb.)
  • - Lakásdekoráció (lakástextilek, dekorációs elemek, használati tárgyak).
  • - Öltözékkiegészítők (táska, vászonszatyor, kendő, papucs, kitűző, öv, pénztárca stb.).
  • - Dísztárgy (pl. képkeret, nipp, terítő, házi áldás).
  • - Kozmetikumok (pl: szappan, tisztálkodási szerek és eszközök).
  • - Tartós élelmiszerek (pl.: sajt, lekvár, szörpök stb.).
  • - Szeszes italok.
  • - Papíráru (pl.: notesz, füzet, jegyzetfüzet, naptár, képeslap, poszter, naptár, nyomat stb.).
  • Irányadó felhasználási anyagok lehetnek: porcelán, üveg, kerámia, textil, fa, papír, fém, bőr. Ajánlott témakörök: gyerekek, állatok, Skanzen élmény, mesterségek és motívumok, gasztronómia, retro.

 

 

Pályázati feltételek

 

A pályázatot olyan természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaság nyújthatja be, akinek lakóhelye, vagy székhelye Magyarországon van. A pályázat beadása regisztrációhoz kötött. A regisztrációt a regisztrációs lap kitöltésével és elküldésével, 2018. szeptember 30-ig várjuk az ilyenaskanzen@sznm.hu e-mail címre. Minden regisztrálót rögzítünk a Skanzen látogatói rendszerében egy kódszámmal, mely egy ingyenes belépési jogosultságot biztosít a Múzeum területére a pályázó számára. 2018 szeptemberében, az addig regisztrálók számára 2 alkalommal tárlatvezetést tartunk a Skanzen területén.

A regisztráció nem jár tervleadási kötelezettséggel, viszont feltétele a pályázat beadásának. A múzeumi látogatási alkalommal van lehetőség élményekkel, inspirációval feltöltődni a pályázóknak a pályamunkák elkésztéséhez. Egy belépéssel a Skanzen területén bármennyi idő eltölthető. A látogatás előtt, a Múzeum információs pultjában, személyi igazolvány felmutatásával tudtok egyedi belépőjegyet kapni. 

 

A pályázat benyújtásának határideje 2018. október 31.

 

A pályázat benyújtásához kitöltött regisztrációs lap, pályázati lap, illetve A/4-es formátumú szöveges és színes képi/fotó dokumentáció szükséges, az elkészített tervek mellett. A dokumentációra vonatkozó részletes megkötéseket a jelentkezési lap tartalmazza. Az adatlapot zárt borítékban, csatolva kérjük beadni, a pályamunkával együtt, 2018. október 31-ig.

Egy pályázó több pályázatot is benyújthat.

Pályázni lehet minden olyan alkotással, amely:

 

  • - 3 évnél nem régebbi,
  • - más személy, intézmény, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság szerzői és iparjogvédelmi jogát nem sérti (erről az adatlapon kell nyilatkoznia),
  • - a pályázatra csak olyan pályaművek adhatóak be, amelyek esetleges sokszorosítása más személy, intézmény, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság szerzői és iparjogvédelmi jogát nem sérti (erről az adatlapon kell nyilatkoznia).
  • Érvénytelen a pályázat amennyiben:
  • - a pályázati feltételeknek nem felel meg,
  • - hiányos a mellékelt dokumentáció,
  • - határidőn túl érkezik be,
  • - szerzői jogokat sért.

 

A pályázat benyújtási határideje: 2018. október 31.

 

 

A pályázatok érékelése

 

A bírálóbizottság a beküldött dokumentáció alapján dönt arról, hogy mely pályaművek részesülnek díjazásban, illetve melyeket hívja be a 2019 tavaszán rendezendő kiállításra és szakmai napra. A pályázatokat egy példányban, postai úton ajánlott küldeményként, futárszolgálat útján vagy személyesen lehet eljuttatni a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75. címre. Személyesen a Szabadéri Néprajzi Múzeum látogatói bejáratánál (autóval érkezőknek 2. kapu), az Információs pultban adhatod le az anyagot. A bírálóbizottság döntéséről a pályázók emailben kapnak értesítést. A döntéssel szemben jogorvoslatnak helye nincs.

 

 

Értékelési szempontok:

 

  • - újszerűség, egyediség, kreativitás,
  • - a Skanzen élmény megjelenítése / megragadása,
  • - kis szériában gyárthatóság biztosítása,
  • - költséghatékony sorozatgyárthatóság
  • - formai követelmények (forma és funkció egysége),
  • - a kiírt témakörökbe illeszkedik,
  • - a pályázati kiírásban lévő célcsoport, korosztály számára befogadható, felhasználóbarát kialakítás, 
  • - környezetvédelmi, ill. környezetbarát szempontok figyelembe vétele (fenntarthatóság),
  • - versenyképesség nemzetközi viszonylatban.

 

 

Díjazás

 

A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek. Kategóriánként a következő díjakat osztjuk ki:

Az első 2 helyezett pénzjutalomban részesül

  1. helyezett nettó 150 000 Ft
  2. helyezett nettó 100 000 Ft

A két helyezetten túl, egy különdíjat, és egy közönségdíjat osztunk ki.*

A bírálóbizottság által legjobbnak ítélt további pályamunkák meghívást nyernek a Skanzen galériájában 2019 tavaszán szervezett kiállításra és egész napos workshopra, valamint elismerő oklevélben részesülnek.*

 

 

A bírálóbizottság tagjai:

 

Auth Attila

Aranyos Sándor

Cseri Miklós

Hefkó Mihály DLA

Horváth Anita

Kassai Ferenc

Kecskés Orsolya

Koós Pál

Dr. Németh Edit

Sári Zsolt

Rejka Erika DLA

Ruttkay Zsófia

 

 

Eredményhirdetés

 

A bírálóbizottság által kiválasztott pályaművek 2018. november 30-át követően kerülnek kihirdetésre. A beérkezett pályamunkákból a Skanzenért Közhasznú Nonprofit Kft. díjazástól függetlenül tetszőleges számú tervet választhat ki, amelyeket a tervezővel történő egyedi megegyezés alapján gyárthat és eladásra sokszorosíthat a múzeumi bolt számára. A pályázó kiírói a pályázatot eredménytelennek nyilvánítják, ha egyetlen beadott munka sem felel meg a pályázatban kiírt kritériumoknak, vagy ha 10 db-nál kevesebb munka érkezik be.

 

 

Bemutatás

 

A bírálóbizottság által kiválasztott pályaművek kiállítás keretében kerülnek bemutatásra 2019. tavaszán a Skanzen időszaki kiállításainak otthont adó Skanzen Galériában, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén. A kiállítás megnyitója alkalmából a Múzeum egy szakmai tematikus napot és ehhez kapcsolódó workshopokat és designvásárt szervez. A kiállítás költségét a kiírók fedezik. A pályaműveknek a kiállítás helyszínére történő szállítása, majd a kiállítás utáni elszállítása a pályázók feladata és költsége, a kiállítás szervezőivel egyeztetett módon. Amennyiben a kiállítók nem szállítják el műveiket az előre egyeztetett időpontra, azt a kiállítás szervezőinek nem áll módjában megőrizni.