EN facebook

Szívmelengető középkor

Csodás középkori kályhák bemutatásra készülnek a Budapesti Történeti Múzeumban

2018-04-08 18:00

Püspöksüveges sárkányok, mesebeli nyulak, torkos nemesek. Szívmelengető középkor címmel gyönyörű, középkori kályhacsempéket bemutató kiállítás nyílik hamarosan a BTM-ben.

 

Bár épségben egyetlen középkori kályha sem maradt fenn az egykori magyar királyság területéről, a kályhacsempék némely épület (elsősorban egykori királyi központok, Buda és Visegrád) feltárásánál viszonylag nagy tömegben kerültek elő. Megjelennek a kolostorok, várak, nemesi otthonok, városi épületek leletanyagában is. A csempék anyaga, a kerámia sikeresen dacol az idővel, többnyire még a mázukat sem vesztik el, mivel gyakran egyben dobtak ki már nem használt kályhákat. Bár a kályha praktikus szerkezet volt, a csempékre került ábrázolások a középkori ember gondolkodását is segítenek megérteni.

 

 

Az ábrázolások típusai szerint mutatják be a csaknem ötszáz, összesen harminc gyűjteményből származó tárgyat a Végh András, Kiss Virág és Kocsis Edit (Visegrád, MNM Mátyás Király Múzeuma) kurátorok irányításával készülő kiállításon. Geometriai minták, figurális ábrázolások, vallásos, vagy profán, esetenként tréfás téma: a kályhakészítők sokféle világot voltak képesek bemutatni a megrendelőiknek. Akiknek a száma a középkor folyamán egyre gyarapodott, hiszen miután a mintás cserépkályha a 14. században megjelent a királyi udvarokban, néhány nemzedék után a bárókat követően a nemesség kevésbé vagyonos képviselői is mindinkább megengedhették maguknak ezt a fényűzést, majd megjelent a polgárok otthonaiban is. Ahogyan „demokralizálódott” a kályha, gyakran úgy egyszerűsödtek motívumai is, amelyek azonban még ekkor is próbálták idézni az egykor királyi megrendelésre született témákat, formakincset.

 

A Szívmelengető középkor című kiállításon persze nem csak kályhacsempék tömegét láthatják a látogatók. Megjelennek a kályhák képi ábrázolásai festményeken, grafikákon, a kályhákhoz kapcsolódó egyéb berendezési és használati tárgyakon is. A tárlatot április 11-én nyitják meg a BTM Vármúzeumában, a tervek szerint szeptember 2-ig láthatják majd a látogatók.

 

 

Forrás: regeszet.btm.hu