EN facebook

Ritka bronzkori férfiszobrocskát találtak Morvaországban

2018-05-06 08:00

Agyagból készített késő őskori emberi szobrocskát találtak cseh régészek a dél-morvaországi Otrokovice közelében.

 

Szakértők első vizsgálatainak eredménye szerint a mintegy 12 centiméteres agyagszobrocska az úgynevezett Lausitz- kultúrához tartozik és a késő bronzkorból származhat, tehát mintegy 3200 éves. Csehország területén egyedülálló leletről van szó.

 

Hasonló leleteket eddig csak Lengyelországban és a Balkánon találtak - közölte Miroslav Popelka, a brünni régészeti intézet szakértője újságíróknak. Csehországban már találtak bronzkorból származó női szobrocskákat, de ez az első férfit ábrázoló szobor, ezért rendkívüli.

 

 

Popelka közölte, hogy a figurát mintegy kétméteres mélységben, az Otrokovice városa melletti ásatási területen találták meg. Szakértők szerint a szobor minden valószínűség szerint férfit ábrázol, de nemi szerve letört. A szobrocska fejrészén jól kivehető az orr, míg a mellrészen egy apró bronzdíszítés található. Az agyagszobor alsó részén repedés van, ezért az első vizsgálatok után a szakértők azonnal felújítják.

 

A szobrocskát várhatóan már jövőre a Zlínben működő regionális múzeum régészeti osztályán láthatják az érdeklődők. Az Otrokovice melletti régészeti feltárosokat egy autópálya építése miatt kezdték. A hatályos cseh törvények szerint ilyen építkezések előtt kötelező a területen régészeti kutatásokat végezni.

kiadvány, régészet, történelem
2018-03-14 15:00
régészet, történelem
2018-05-02 15:30