< Rendszerváltások >

PROGRAM

Magyar Múzeumok Online
2019-06-04 07:52

tranzit.hu 2019-20 folyamán <Rendszerváltások> címmel eseménysorozatot indít, amely előadások, kiállítások, kutatási bemutatók, tematikus online folyóiratszámok formájában azt vizsgálja, hogy a politikai fordulópontok milyen valós és szimbolikus változásokat hoznak egy adott korszakban. Miként élnek tovább nézetek és történetek a felszín alatt, hogy aztán egy másik rendszerben újrainterpretálva meghatározó narratívaként kerüljenek elő. A projekt számára kidolgozott vagy adaptált esettanulmányok az elmúlt száz év politikai, társadalmi és kulturális eseményeinek korszakonként változó, gyakran politikailag kisajátított és egymásnak ellentmondó értékeléseit mutatják be.

 

Egy ásik, a <Pátosz menedzsment> beszélgetés-sorozat harmadik, a tavaszi félévben utolsó alkalmán Hornyik Sándor Gosztola Kittivel beszélget a művész A kinyerés mélységei című szobra mentén. A munka az újraindított Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelepen készült, és ekként egyszerre idézi fel a szocialista művészet hétköznapi gyakorlatát és elvont elméletét is, amely a realizmus és a realitás fogalmaival polarizálta a művészetet, miközben az alkotó jelenlegi esztétikai horizontja már az archeológia és az ökológia között oszcillál.

 

A <pátosz menedzsment> egy nem létező fogalom, mely a pátoszformula és a dühkezelési terápia (anger management) fúziójából született. Az efemer fogalom egyik forrása tehát a pszichológiához és a szociálpszichológiához vezet, a másik pedig a művészettörténethez, konkrétan Aby Warburg munkásságához. Warburg egyik levelében a kultúra pszicho-történészeként írta le magát, aki azt vizsgálja, hogy az erős érzelmeket, a szenvedélyeket és a szenvedéseket, az eksztatikust és a tragikust megjelenítő vizuális toposzok hogyan vándoroltak át egyik történelmi-kulturális korszakból a másikba.

 

A <pátosz menedzsment> ekként az ikonológiai módszer modernizálásaként és aktualizálásaként azzal foglalkozna, hogy az elmúlt száz évben a magyar vizuális kultúra hogyan élte meg a rendszerváltásokat, hogyan viszonyult az azok által felkavart ideákhoz és érzésekhez, és hogyan értelmezte át saját toposzait és pátoszformuláit. A beszélgetések során egyrészt arra keresnénk a választ, hogy a közelmúltban a magyar képzőművészet mely toposzai, milyen szimbólumai és allegóriái váltak aktuálissá, másrészt arra is, hogy mi történt ezekkel a toposzokkal a független magyar államiság évszázada folyamán.

 

A televíziós "hét műtárgya" műsorokat és későbbi művészeti eseményeket (Kis Varsó és Erhardt Miklós) is megidéző beszélgetés-sorozaton kiválasztott művek mentén hívjuk beszélgetésre az alkotókat.

 

< Pátosz menedzsment >

 Beszélgetés-sorozat a magyar művészet toposzainak múltjáról és jelenéről #3

Időpont: 2019. június 11., 18:00-20:00

Helyszín: Vasas Szakszervezeti Szövetség Székháza (1086 Budapest Magdolna u 5-7.)

Koncepció és házigazda: Hornyik Sándor, művészettörténész. A <Pátosz menedzsment> második, május 21-i alkalmáról Hornyik Sándor írása itt!

 

Kép: Gosztola Kitti: A kinyerés mélységei, 2017, acélöntvény, 70 x 50 cm, Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány. Fotó: Alex Martin

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma, állapot
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00