EN facebook

Nincs semmi baj - Jövőképformálás és közös ünneplés!

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-01-25 20:00

Az ikOn - A képzőművészeti élet eseményei 20. születésnapja alkalmából 2020. január 27-én 18:00 órától a Jurányi Ház színháztermében Nincs semmi baj címmel torta-konferenciát rendez. Az ikOn független pozíciójához és közvetítő szerepéhez kapcsolódóan a szervezők szándéka, hogy párbeszédet és tapasztalatcserét generáljanak a független kortárs művészeti szcéna működési modelljeiről és fenntarthatóságáról.

 

Az ikOn művészeti kezdeményezés 2000. januárban indult azzal a céllal, hogy a kortárs képzőművészeti élet az intézmények és a közönség számára jobban szervezhető és átlátható legyen. A Nincs semmi baj torta-konferencia témaválasztása abból a felismerésből táplálkozik, hogy az elmúlt 20 év alatt a kulturális környezet jelentősen átalakult. Az intézmények és a független kezdeményezések egymáshoz való viszonya jelentősen megváltozott. A független közegben megszülető kortárs produkciók nem az integrálódás felé haladnak, hanem önálló útirányok kijelölése zajlik. Az eltérő jellegű és léptékű színterek közötti kapcsolat hiánya új működési modellek kidolgozásához vezetett. Művészek és kurátorok közösségi alapon szervezett tereket hoznak létre, találkozhatunk üzleti tevékenységből finanszírozott kortárs művészeti programokkal, együttműködésen és hálózatosodáson alapuló fesztiválokkal, társadalmi vállalkozásként működő művészeti projektekkel. Nemcsak a korábbi nonprofit és forprofit megkülönböztetés veszítette el érvényét, hanem a különböző érdekeltségek és szakterületek szigorú elválasztása is, megjelentek a kevert funkciók és profilok.

 

A torta-konferencián számos közösségi műhely, artist-run-space, szakmaközi kapcsolatokat építő projekt mutatja be működési sajátosságait. Ezek az art quarterbudapest, az Easttopics, a FERi feminista projekt galéria, a Független Képzőművészeti Tanszék, a Hidegszoba Stúdió, a köz.kemp, a Leopold Bloom Award Alapítvány, a Let_It_Be Art Agency, a PINCE, a Skurc Group, a Telep Galéria és az XTRO REALM csoport. Bemutatásra kerül a Helyzet Műhely és Barabási Albert László – Ludwig Múzeum kutatása, melyek a képzőművészeti mező feltérképezésére tesznek kísérletet. A kerekasztal-beszélgetésen Don Tamás moderálásával modellértékű kezdeményezések kulcsszereplői, Bencsik Barnabás (ACAX-AgencyforContemporary Art Exchange), Csanádi Judit (ARTUS-Kapcsolótér), Erőss Nikolett (OFF Biennálé), Istvánkó Bea (ISBN Galéria és Könyvesbolt), Kókai Zsófia (Műtő) és Lődi Virág (Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület) vázolják fel a lehetséges jövőképeket. Az est folyamán Holy Olga képzőművész jósdájában az Arany Nyúl (Barna Nóra) pályaorientációs és karrier tanácsokat ad a látogatóknak.

 

Az ikOn–A képzőművészeti élet eseményei online szolgáltatás az intézmények együttműködésére épít, közösségi alapon ad lehetőséget az események időpontjainak koordinálására. A közönség és a média a webes felület és a hírlevél segítségével rendszerezetten tekintheti át az aktuális eseményeket. Az archívum pedig a kutatók számára biztosítja az intézmények és a művészek munkájának több szempontú elemzését.

 

Részletes program itt érhető el.


További információ: koronczi@koronczi.hu

 

Az ikOn 2010-től három évfolyamon keresztül jelentette meg az m.ikOn kortárs képzőművészeti periodikát, ami interjúkat és videóműveket közölt. Az évfordulóra tekintettel 2019. decembertől hetente közzé teszünk egy-egy interjút az ikOn YouTube csatornáján.

 

m.ikOn interjúk