New York-i Magyar Adventi Fesztivál

Szabadtéri Néprajzi Múzeum
2018-12-06 18:00

„Angyal zenéje, gyertyafény” - Régi korok karácsonya címmel nyílik kiállítás New Yorkban a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a New York-­i Magyar Ház közös szervezésében. A tárlat a New York-i Magyar Adventi Fesztivál programjainak része.

 

A New York-i Magyar Ház az egyetlen aktív magyar kulturális központ New Yorkban, ahol előadásokkal, koncertekkel, filmvetítéssel, szórakoztató műsorokkal, néptánc bemutatókkal, kiállításokkal, baráti összejövetelekkel fogják össze a magyar kultúra iránt érdeklődő közönséget. A New York-i Magyar Adventi Fesztiválon magyar karácsonyi szokásokat és hagyományokat mutatnak be, amelyeket ki is próbálhatnak az érdeklődők.

 

Az adventi időszak hagyományokban és népszokásokban egyik leggazdagabb időszaka a magyar népi kultúrának. A Jézus Krisztus születését ünneplő karácsony legfőbb üzenete a szeretet fontossága. A népszokások emellett egészség-, bőség- és termékenységvarázsló tartalommal bírtak. A Skanzen kiállításából megtudhatjuk, milyen volt a paraszti karácsony, amely az adventi várakozás után az ünnepkör csúcspontját jelentette. A német területekről begyűrűző szokás szerint feldíszítették a fenyőfát a paraszti családokban is. Ha viszont erre nem volt lehetőség, akkor tövis- és léckarácsonyfát állítottak, lúdtollal vontak be gyümölcsfaágat, feldíszítették a muskátlit vagy a mestergerendáról borókaágat lógattak a szobába. A fákra kerülő díszeknek és édességeknek is megvolt a maga szerepe. A kiállításból azt is megtudhatjuk, hogyan ünnepeltek a városi otthonokban, mikortól eszünk szaloncukrot, és hogyan fújják még ma is az üveg karácsonyfadíszeket? Fotók és tárgyak sokasága, izgalmas installációk és filmek idézik meg a régmúlt és a nem oly régi karácsonyok pillanatait.

 

A kiállítás mellett a fesztivál ideje alatt magyarországi adventi népszokásokkal, népzenei és tánc bemutatókkal, kézműves programokkal várják a New York-i magyar közösség mellett az amerikai vendégeket is. A workshopok során mézeskalács-készítő, szalmafonó, kékfestő, népi ékszer-készítő, szövő, csipkeverő mesterek segítségével készíthetnek ajándékot az érdeklődők.

 

helytörténet, kiállítás
2018-12-06 14:00

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma, állapot
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00