EN facebook

Múzeumi programok a magyar kultúra napjához kapcsolódóan

2021-01-21 17:00

1989 fordulatokkal teli évétől kezdődően ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le nemzeti identitásunk egyik fontos szimbólumát, Himnusz című költeményét. A magyar múzeumok számos olyan tárgyat és történetet őriznek, amelyek a közösségi emlékezet lenyomataiként a kultúránk fontos részét képezik. Erről gondolkodhatunk, erre reflektálhatunk számos múzeumi program segítségével! Ezek közül közlünk most egy rövid válogatást.

 

 

A bevezető fotó a Fortepan gyűjteményéből származik. 1956-ban készült a Rákóczi úton, a Károly (Tanács) körút felé nézve. Szól a Himnusz.

Fortepan / Nagy Gyula

 

 

Virtuális programválogatás 

 

Érdemes megnézni, hogy hol van még szabad hely, mert a legtöbb program regisztrációhoz kötött! De az események között szemezgethetünk akár inspirálódás céljával is!

 

 

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum – Győr

 

Január 23-án szombaton A magyar kultúra hete elnevezésű ingyenes online programsorozatba kapcsolódik be a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. Szervezésében az alábbi online programok valósulnak meg:

10 órától Győr város 1271. évi kiváltságleveléről hallhatunk. Erről ITT tájékozódhatunk. Majd 13 órától Skopall József győri fotográfus Győrt és győrieket bemutató albumáról mesél. A részletekről ITT lvashatunk. 

 

Jósa András Múzeum – Nyíregyháza

 

Pénteken érdemes figyelemmel kísérni a Jósa András Múzeum Facebook-oldalát is, ahol óránként megjelenő izgalmas posztokban olvashatunk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírességeiről: Kölcseytől Krúdyig számos érdekes történetet mesélnek nekünk. A játékos követőket pedig egy izgalmas online kvízzel várják!

A múzeum Facebook oldala ITT érhető el. 

 

Magyar Nemzeti Galéria

 

Családi kalandozás a Kultúra napján címmel hirdet interaktív családi programot a Magyar Nemzeti Galéria. Szinyei Merse Pál Majális című festményét ismerhetik meg egy 30 perces program során a gyerekek és felnőttek. A rendhagyó utazást digitális tartalmaik segítségével teszik élményszerűvé.

Részletek ITT érhetők el.

 

 

Magyar Nemzeti Múzeum

 

Január 22-én és 23-án a múzeum exkluzív online tárlatvezetésre és könyvbemutatóra várja az érdeklődőket. Január 22-én és 23-án 18 órától és Az Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége című virtuális kiállítását M. Lovas Krisztina és Szende László kurátori tolmácsolásában ismerhetjük meg.

Hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára? Mit rejt ez a több, mint 800 éves közös múlt? Mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai? Milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között az elmúlt évszázadokban? Ennek a gazdag, közös kulturális örökségnek a megismerésére invitáljuk Önöket a zágrábi Galerija Klovićevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum új virtuális kiállításán keresztül.”

A részletekről és a regisztrációrol ITT olvashatunk! 

Január 22-én 20 órától Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei című könyvet ismerteti a szerző, Orgona Angelika történész. A decemberben megjelent kötet apropója egy rendkívüli, örömteli esemény, egy nagylelkű ajándékozás. Gladys és Paul Szápáry 2017-ben adományozták a Magyar Nemzeti Múzeumnak magyar vonatkozású festményeiket, fényképalbumaikat, dokumentumgyűjteményüket és egyéb emlékeiket. A hagyaték tanulmányozása során megannyi érdekes családi történet rajzolódott ki. A több mint másfélszáz gyönyörű fotóval illusztrált könyvben a magyar történelem három évszázadának egy alig ismert szelete elevenedik meg. A magyar kultúra napján Orgona Angelika, a kötet szerzőjének tolmácsolásában ismerkedhetnek meg a könyv részleteivel. A könyvajánló a múzeum Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján lesz elérhető.

 

 

Petőfi Irodalmi Múzeum és Duna Ipoly Nemzeti Park

 

A Duna Ipoly Nemzeti Park és a PIM közös szervezésében Útitársunk, Jókai Mór! - Szakmai program pedagógusoknak címmel virtuális tárlatvezetésre invitál minden pedagógus kollégát! Egy virtuális kaland során ismerhetik meg a regisztrált érdeklődők Jókai Mór regényes történetekkel teli kertjét.
Mit jelentett számára a svábhegyi terület, amit komoly küzdelmek árán szelídített meg? Hogyan látta innen kora társadalmát? Hogyan jut fontos szerephez regényeiben a sziget, a szobor, vagy éppen a seb motívuma? A virtuális térben barangolva kaphatunk választ ezekre a kérdésekre, miközben megismerjük a kert természeti kincseit és a múzeum által őrzött izgalmas Jókai-relikviákat.

Részletek és esemény ITT érhető el.

 

 

Göcseji Múzuem

 

A Göcseji Múzeum két online eseménnyel is készül a magyar kultúra napi megemlékezésre. Január 21-én csütörtökön 18.30 órakor kezdődik az intézmény YouTube csatornáján a Múzeumi találkozások sorozat következő része.

Január 22-én Gyűjteményeink gyöngyszemei 2020 címmel virtuális kiállításra invitálják az érdeklődőket. Azokat a műtárgyakat mutatja be a tárlat, amelyeket a Göcseji Múzeum az utóbbi időszakban szerzett be, akár vásárlás, akár ajándékozás útján, esetleg a régészeti kutatómunka eredményének köszönhetően, s a közönség még nem láthatta. A kiállítást péntek déltől a MuseuMap Gallery oldalon láthatják az érdeklődők.

További részletek ITT olvashatók.

 

 

 

könyvbemutató, látogató, #muzeumozzaszobadbol, programajánló, történelem, virtuális
2021-01-17 07:00
emlékezet, gyűjtemény, látogató, #muzeumozzaszobadbol, programajánló, történelem, virtuális
2021-01-20 07:00