EN facebook

Múzeum+ TEST

PROGRAMAJÁNLÓ

2018-10-10 19:00

Havonta egyszer hosszított nyitva tartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria. A Múzeum + októberi témája a Test. A test, aminek ábrázolása a művészet örök problémája mind a mai napig. A test, ami a lélek földi burka. A test, ami elpusztul, miközben a lélek örökké él. A test, ami csábít és izgat. A test, ami formája és szimbóluma minden érzékileg megfogható dolognak: illatoknak, hangoknak, ízeknek, színeknek. A test, ami Francis Bacon, Lucian Freud és az 1950-es évektől formálódó Londoni iskola festőinek is központi témája volt. A test, ahogyan azt egy festőművész, egy pszichiáter, és egy táncművész látja. A test, ahogyan azt a frissen megnyílt Londoni Iskola című kiállításunk is bemutatja. A test, ahogyan a művészettörténet foglalkozik vele. A test: erről szól a mai est.
És mindehhez jó borok, jó teák, workshop a test és kép kapcsolatáról, jó zene a The Bits együttessel.

 

Múzeum+ TEST

2018. október 11. 18.00-22.00



18.15 KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS
Fehér Dávid a kiállítás kurátorának tárlatvezetése a Bacon, Freud és a Londoni iskola című kiállításban
Találkozási pont: A épület I. emelet

18.30 TÁRLATVEZETÉS | A TEST, MINT NEMZETI SZIMBÓLUM
Bellák Gábor művészettörténész tárlatvezetése az Állandó kiállításban
Találkozási pont: C épület, I. emelet, történelmi festészet

19.00 TÁRLATVEZETÉS | TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL
Krasznai Réka művészettörténész tárlatvezetése a 20. századi gyűjteményben és a Lépésváltás c. kiállításban
Találkozási pont: C épület II. emelet, a Modern idők c. kiállítás bejáratánál

19.00 GUIDED TOUR | Late Gothic Winged Altarpieces (Docent)
Meeting point: Building C, Ground Floor, Infodesk

19.00 ELŐADÁS | Lucian Freud találkozása a lehorgasztott fejű lánnyal – széljegyzetek új könyvem margójára - Gerevich József előadása
A Berlinben, Sigmund Freud legkisebb, építészmérnök gyermeke középső fiaként született Lucian Freud 1933-ban került Londonba, amikor a Freud-család a fasizmus elől Angliába menekült. Jelentős művészeti képzés után tagja lett az elsősorban figuratív képeket készítő, un. Londoni Iskolának, többek között Francis Bacon, Frank Auerbach, Michael Andrews társaságában. A kezdeti expresszionista és szürrealista hatások feldolgozása után viszonylag gyorsan alakította ki saját, mindenki mástól jól megkülönböztethető, önkritikus, önmarcangoló, és környezetét, valamint a prüdériájáról közismert angol közvéleményt folyamatosan ingerlő stílusát, amelyben azért megtalálhatjuk Stanley Spencer közvetlen hatását is. A bulvársajtó sokat foglalkozott kusza magánéletével, telhetetlen nemi étvágyával, amelyet egyesek a karizmatikus nagypapa szexualitás-elméletével hoztak összefüggésbe. Nagy a valószínűsége annak, hogy a don-juanizmus ismérveit kimerítő imágóját tudatosan építette ki. A nála harminchét évvel fiatalabb „lehorgasztott fejű lánnyal”, Celia Paullal 1978-ban találkozott és ez a találkozás tíz éves festői korszak kezdetét jelentette. Kettejük története rávilágít arra, milyen fontosak a találkozások a művészetben.
Helyszín: A épület, földszint

20.00 KONCERT | THE BITS
Ki ne ismerné a Beatlest? A zenekar, mely a 60-as években beírta magát a történelembe, mi több egyedüliként a történelem könyvekbe és gyökeresen megváltoztatta a könnyűzenét.
A The Bits 4 éves fennállása alatt a közép-európai régió egyik legjelentősebb Beatles emlékzenekarává vált. Nívós hazai (Sziget fesztivál, Kapolcsi Művészetek Völgye) és jelentős külföldi fesztiválok (Beatles Week - Liverpool (Anglia), Beatlesday - Belgium, Big Rivers Festival - Hollandia) mellett 2015 júniusában egy maratoni koncerten száz Beatles dalt adott elő budapesti koncertjén. Augusztusban a világ legnívósabb Beatles fesztiválja, a liverpooli Beatles Week közel 70 fellépője közül egyedüliként mutatta be az 50 éves Help! nagylemez teljes anyagát a Beatles mekkájának számító, legendás Cavern Clubban, ahová a szervezők 2017-ben is visszahívták az együttest.
A Múzeum+ esten, a galéria kupolaterében olyan örökzöldek csendülnek majd fel a The Bits előadásában, mint a She loves you vagy a Let it be.
Helyszín: C épület, I. emelet, kupolatér

20.00 TÁRLATVEZETÉS | A MŰVÉSZ SZEMÉVEL
Radák Eszter tárlatvezetése a Bacon, Freud és a Londoni iskola című kiállításban
Találkozási pont: A épület I. emelet

20.30 TÁRLATVEZETÉS | TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL
Krasznai Réka művészettörténész tárlatvezetése a 20. századi gyűjteményben és a Lépésváltás c. kiállításban
Találkozási pont: C épület II. emelet, a Modern idők c. kiállítás bejáratánál

21.00 TÁNC | EMBERI, TÚLSÁGOSAN IS EMBERI
A másik és önmaguk mérhetetlen mélységekig hatoló analíziseinek lenyomatait láthatjuk Lucian Freud festményein.
A kimerevített testbe zárt, mégis folyton mozgó, rezdülő, vergődő lélekről készült röntgenképek ezek.
Az előadásunk épp erre az átvilágításra tesz kísérletet, a másikban felfedezhető önmagunkkal való konfrontálódásra, hogy a test felszínén zajló események mögül, a bőr alól felderenghessen a lélek tajtékos tombolása.
És ehhez nem is lehetne jobb címet választani, min, amit Nietzsche engedett meg magának, hisz ez olyannyira emberi, túlságosan is…
Előadók: Fejes Ádám és Gergye Krisztián, Koncepció, rendezés, látvány: Gergye Krisztián
Helyszín: A épület

Múzeum a Múzeumban!
Tegyen virtuális sétát a felújított Szépművészeti Múzeum és az OTP Bank különleges kiállításán. Részletek: otpvrmuzeum.hu
Helyszín: C. épület, Csontváry-pihenő

WORKSHOP | TEST-KÉP
Alkossunk egy új figurát, alakot az ismert festmények részleteiből, különböző anyagok felhasználásával.
Helyszín: C épület, II. emelet

BOR | KisBécs – Esterházy Pince (Burgenland)

TEAHÁZ | Big Ben


AZ ESTE FOLYAMÁN IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSAINK IS LÁTOGATHATÓK!

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 3800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2800 Ft
*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.

A Múzeum+ rendezvényen a Baráti Kör Mecénás tagok ingyen, a Pártoló Tagok kedvezményesen vehetnek részt.

képzőművészet, kiállítás
2018-10-09 18:00
irodalom, kiállítás, programajánló
2018-10-08 12:49