EN facebook

Love Revolution! Múzeum, Sziget, szerelem, forradalom!

MÚZEUMI NEGYED 2018

2018-08-08 20:00

Szerelemre és forradalomra hangolódott a Múzeumi negyed az idei szigeten. Programok 2018. augusztus 8-tól 15-ig 13 és 20 óra között!

 

A múzeumok idén sem hiányozhatnak a Sziget Fesztiválról. Lesz római kori fürdő, forradalmi játékok, fotófal nőkből, hadakozás, természet és persze rengeteg szerelem!

 

Aquincumi Múzeum – Több, mint múzeum. Ez Aquincum!

Pár száz méterre fesztivál területétől, 2000 évvel ezelőtt virágzó római település működött, ahol polgári lakóházak mellett fogadók, kocsmák és persze római fürdők is épültek. A közfürdőket nem csak a tisztálkodás, de a szórakozás miatt is felkereshették a rómaiak, akár napi rendszerességgel is és egyfajta közösségi térként működtek, ahol mindenki egyenlő volt, hiszen a ruhák, a hatalmi jelvények a vetkőzőben maradtak. A múzeum sátrában egy római kori fürdőt találhatnak a fesztiválozók, ahol nem csak egy medencében merülhetnek el, de eredeti receptek alapján készített és szabadon kipróbálható krémeket, kenőcsöket, párlatokat és illatanyagokat is találnak. Minden nap más kézműves foglalkozással várjuk az érdeklődőket, lesz fürdő-, szappangolyó és fürdősókészítés, levendulával töltött szemtakaró varrás, ékszerkészítés és római ruhakapcsolótű készítés is. A sátorban a játékos szellemű látogatók még egy ókori rejtély megoldásában is részt vehetnek és aki sikerrel jár, biztos nem marad jutalom nélkül! Minden út Aquincumba vezet, keressétek Hadrianus császár szobrát!

 

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

170 éves a Magyar Honvédség – 100 éves a Hadtörténeti Múzeum! Ismerd meg az 1848-1849-es forradalom idején született magyar katonaság történetét, felszerelését a kezdetektől napjainkig! Egy önismereti teszt segítségével járjuk körbe a korok katonáinak fegyverzetét, ebből megtudhatod, te melyik korban lennél alkalmas honvéd! Ha ez megvan, megmutatjuk, hol őrzik a magyar hadtörténet emlékeit immár 100 éve.

 

Iparművészeti Múzeum

A felújítás idejére bezárt Iparművészeti Múzeum sátrában a Kortárs Dizájn Gyűjtemény munkatársai és a hozzájuk kötődő alkotók várnak! Útleveledbe is itt kapod a pecsétet, ha aktivizálod magad! Tárgyalkotó workshopokkal várnak  téged az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Sátránál, amelyeket egy-egy tervező fog személyesen tartani. Alkothatsz bútort, tervezhetsz logikai játékot vagy akár divattervezőként is kipróbálhatod magad. Keresd a workshopokat!

 

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

Selfie-workshopok és fotóperformanszok a Mai Manó Ház sátrában a Sziget idején! Ne maradj le David Smeulders Slowmography kurzusairól, keresd az alkotót! A különleges hangulatú képeket készítő, saját maga által épített fényképezőgépet a holland fotográfus kifejezetten a Sziget fesztiválozóinak hozza el Magyarországra! Ezenkívül nyereményjátékokkal, kvízzel és babzsákos pihenővel várnak téged a Mai Manó sátrában.

 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Kockás pléd, zománcozott bögre, csíkos napernyő, kemping bútor szett… Te is emlékszel a nagy családi nyaralásokra? Hogyan fértek el egy Ikarus 66-ban vagy Trabantban a nyári kempingezéshez nélkülözhetetlen felszerelések? Ha két koncert között szívesen kikapcsolnál, látogass el a Közlekedési Múzeum standjához és ugorj fel a magyar ipari formatervezés egyik remekművére, ahol izgalmas workshopokon elevenítheted fel az úti emlékeidet, kalandjaidat!

 

Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria sátrát véletlenül se a Múzeumi Negyedben keressétek, hanem az ArtZone-ban. A kreatív workshop-zónában olyan programokkal találkozhatsz, melyekkel részese lehetsz egy izgalmas alkotásfókuszú közösségi élménynek. A képzőművészek mellet teret kapnak itt a művészeti intézmények hallgatói, hazánk kiemelkedő képzőművészeti csoportjai és galériái is. Ebből a válogatásból nem hiányozhat a Nemzeti Galéria sem, sőt a Frida-kiállításhoz kapcsolódva kifejezetten különleges és szórakoztató programokkal várnak. Többek között kipróbálhatod, hogy áll neked a művésznő jellegzetes szemöldöke, elkészíthetted saját fejdíszedet, festményedet. 

 

 

Magyar Nemzeti Múzeum

A Múzeumi Negyedbe ellátogató fesztiválozók a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) sátrában közösen emlékezhetnek az 1848-as európai forradalmi hullám eseményeire, a „Népek tavaszára.” 170 éve, 1848 tavaszán Anglia és Oroszország kivételével Európa szerte "láncreakcióként", egymást erősítve robbantak ki forradalmak azokban az országokban, ahonnan a szigetlakók jellemzően érkeznek. A játékoknak, bemutatóknak köszönhetően számukra is kiderül, hogy a Nemzeti Múzeum kiemelt helyszíne volt az 1848-as magyar eseményeknek, gyűjteménye több száz olyan emléket őriz, amely a korszak szellemiségét, lendületét közvetíti a jelenkor és a jövő számára.

A fesztivál résztvevői megpörgethetik a forradalmi szerencsekereket, megismerhetik a XIX. század ikonikus és formabontó női sorsait, illetve térképünk segítségével felfedezhetik, hány helyen volt forradalom Európában. Nemzetőrnek öltözve saját nyelvükön elszavalhatják a Nemzeti dalt, és óriás társasjátékunk segítségével megismerkedhetnek a szigetelők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emigránsainak kalandos életével. Egy kvíz segítségével megtudhatják, hogy a népek tavaszának melyik szereplőjére hasonlítanak leginkább. A szigetelők egy napra kurátorok is lehetnek, elkészíthetik a saját országuk szabadság-szimbólumát, amely a sátor falán kap majd helyet. Magukra festhetik a forradalom és a szabadság szimbólumait, megkomponálhatják egyedi legyezőjüket, vagy készíthetnek saját kokárdát. Mindezek mellett a múzeum sátrában minden nap 14:00-15:00 óra között a fesztivál résztvevői különleges, a Sziget idejére kifejlesztett mintájú vászontáskát nyerhetnek.

 

Magyar Természettudományi Múzeum és Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr közös sátra

Fonódjunk össze a természettel, ne ellene, hanem érte harcoljunk. Etnográfiai, embertani és állattani témájú tartalmakkal várnak. Női napozó, söröző barátok: csontvázak, koponyák, preparátumok. Antropológiai játék afrikai, ázsiai és európai koponyák segítségével. Állati és emberi szerelem - fedezd fel a nemek közötti különbséget! Különbözünk, mégis egyformák vagyunk? Design workshop praktikus ékszer- és táskakészítés az afrikai törzsi művészet formavilágának felhasználásával. Válogatás a Patkó Gyűjtemény afrikai műtárgyaiból kitűzőkészítés.

 

Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum nem a Múzeumi negyedben, hanem a „Sátor határok nélkül” helyszínen várja a közönséget igazi szerelmi programmal és a párizsi Musée national de l'histoire de l'immigration (Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum) kollégáival közösen. téma: menekülés és befogadás, közösség és család, szerelem és szex, beavatás és beavatkozás. Történetek, akciók, játékok, filmek határok nélkül, a Sziget ideiglenes sátorlakásában. Vendégek: Causa Creations (Ausztria, Németország), a Terre des hommes (Lausanne, Svájc) és az UNICEF Magyarország.

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Elég közel vagy? Rajzoljuk meg közösen a SZIGET fesztivál #WomenofSziget portréfalát: a Capa Központ Garry Winogrand: Women Are Beautiful című kiállításához kapcsolódóan fotófalat építenek a női Szigetlakók portréiból. Vándorfotósukkal a Sziget bármely pontján, a Múzeumi Negyedben pedig sátorinstallációnkban idézheted meg a történelem forradalmi nőalakjait, készítheted el a fotódat és hagyhatsz üzenetet a jövőnek a te saját forradalmi tettedről.

 

Liget Budapest – Töltődj fel!

A Liget Budapest a Városliget hangulatát hivatott megidézni, ami a világ egyik első közparkja. Egy zöld sziget a város közepén tele felejthetetlen emlékekkel, élményekkel és kikapcsolódási lehetőségekkel. A sátorban is ez vár. Nézz be hozzájukk és pótold kiürült energiatartalékaidat, pihend ki a koncerteket a babzsákfotelekben, bolondozz egyet a Time Freeze-zel, vagy csak töltsd fel a mobilod!

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Hungarian Love

Szabad a csók a Skanzen Roburban! Szelfizz a csóközönben és töltsd fel Instagramra vagy Facebookra. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum idén sem hiányozhat a Szigetről. Kapcsolódva a Sziget központi témájához, a HUNGARIAN LOVE sátrát vertékfel a Világzenei színpad közelében. Az egész fesztivál ideje alatt, naponta 13.00 és 19.00 között az olyan programokkal várnak, mint a Csókbusz, szerelmi jóslás vagy a SKANZEN LOVE PARTY!

 

Jó szórakozást!

látogató, sziget
2017-08-26 18:00
fénykép, kiállítás, téma
2017-07-17 20:15
látogató, programajánló, téma
2017-08-10 17:45