EN facebook

LEGYÉL TE IS VÁROSSZÉPÍTŐ!

Folytatódik az „utazó múzeum” Sopronban

2018-12-06 14:00

Vajon mit csinálnak a soproni városszépítők? Mit gondolnak a kisiskolások a városszépítők tevékenységéről? Hogyan árnyalhatjuk a róluk kialakult képet? „A városszépítők szépítik a várost”; „kirándulnak a gyerekekkel”; „ők rakják rendbe, ha kátyú van az úton”; „fákat ültetnek”; „virágokat ültetnek”; „…meg bokrokat is”; „szemetet szednek”; „rászólnak az emberekre, hogy nem szabad szemetelni” – sorolták a gyerekek a Soproni Múzeum foglalkozásain. Az egykori egyesület-alapító, lovag kőmáli Flandorffer Ignác történelmi alakjának játékos megidézésével mutatta be  a múzeum a városszépítők különleges tevékenységét. 

 

Azt már sajnos a városlakó felnőttek közül is kevesen tudják, hogy a soproni polgárok által 1869-ben alapított Soproni Városszépítő Egyesület Soproni Szemle címmel egy országosan elismert helytörténeti folyóiratot jelentet meg negyedévente. Kilátótornyot és kiállítást működtet, évfordulókról, eseményekről emlékezik meg, emléktáblák elhelyezését kezdeményezi, az arra érdemes új vagy felújított épületek kitüntetésére évente díjat adományoz, az újonnan épülő lakóparkok utcáinak elnevezésére tesz javaslatot, és még hosszan folytathatnánk a sort. Az egyesület mindig is szoros szakmai kapcsolatot ápolt a Soproni Múzeummal, az együttműködés idén dr. Németh Ildikó múzeumpedagógus,  történész kezdeményezésére  vett új irányt, és irányításával a közös projekt sikeresen debütált a Múzeumok Őszi Fesztiválján. A program apropóját az a célkitűzés adta, hogy szélesebb körben is ismertté tegyék az 2019-ben fennállásának 150. évfordulóját ünneplő egyesületet. A LEGYÉL TE IS VÁROSSZÉPÍTŐ! címet viselő projekt keretén belül családi délutánt szerveztek  a Macskakő Gyermekmúzeumban, és „utazó múzeumként” általános iskolák alsó- és felső tagozatosainak kínáltak felfedező foglalkozásokat. Az ingyenes programsorozat keretében mintegy 560 általános iskolás diák ismerkedett meg a soproni városszépítés évszázados történetével.

 

Fotó: Flandorffer Ignác (1816-1891), Soproni Múzeum

 

A gyerekek lovag kőmáli Flandorffer Ignác nagykereskedő és mecénás, a Soproni Városszépítő Egyesületalapító elnöke alakját megidézve barangolhatták be dr. Németh Ildikó múzeumpedagógussal a 19. századi Sopron történelmének lapjait. Flandorffer Ignác egykori kereskedőládájának papírból készült másolata néhány zsákbamacskát rejtett: apró tárgyakat, amelyek egy-egy, a városfejlődés szempontjából fontos eseményt jelképeznek. A játék során a gyerekek egymás után húztak tárgyakat, az ezekhez tartozó kis történetek alakították tovább a foglalkozás menetét. A tárgyak sorrendje a zsákbamacska jellegéből következően az adott foglalkozástól függően változott, így a központi témák (szociális gondoskodás, gyárépítés, városfejlesztés, városszépítés, selyemegylet) a gyerekek asszociációs képességeire építve több irányba is vihették a beszélgetést. Volt osztály, amelyikben többet beszélgettek a városszépítésről, volt, amelyik a selyemhernyó-tenyésztésről környezetórán szerzett ismereteit csillogtatta meg a Sopron-Vasi Szederegylet kapcsán. Azáltal, hogy újra és újra lehetőség volt új tárgyak húzására, az azokkal kapcsolatos ötletelésre, sikerült végig fenntartani a gyerekek érdeklődését, a foglalkozás valóban interaktív volt.

 

Fotó: A soproni Széchenyi tér, előtérben egy gázlámpával. Soproni Múzeum

 

Széchenyi István kortársaként Flandorffer nyitott volt a korszak nagy vívmányaira: takarékpénztárat alapított, gázgyárat létesített, részt vett a selyemhernyó-tenyésztő egyesület létrehozásában. Ugyanakkor emberbaráti tevékenysége is meghatározó: népkonyhát szervezett, felépítette azt az idősek házát, amely a mai napig idősotthonként működik, és nem utolsó sorban a Városszépítő Egyesület első elnöke is ő volt. A foglalkozáson részt vevő gyerekek egy gondolatkísérlet erejéig a fantáziájukat hívhatták segítségül, hogy megválaszolják a kérdést: Hogyan bírtak élni az emberek Flandorffer korában elektromos áram nélkül? Se villany, se közvilágítás, se hűtő, se tévé, se mobiltöltő, de ami ennél is szörnyűbbnek tűnt a gyerekek számára: se okos telefon, se tablet, se laptop, sőt XBoX se! 

 

A játékos órákon kiderült, hogy Sopronban Flandorffernek köszönhető az első, még légszesszel – azaz gázzal - működő köztéri lámpák kiépítése, az ő korában épült meg Magyarország második vasútvonala, a Sopron-Bécsújhelyi vasút, az általa alapított ecetgyárban palackozott ecet pedig tartósító-, tisztító- és ételízesítő szerként szolgált már akkor, amikor a gyümölcsöt, zöldséget nem lefagyasztották a mélyhűtőben, hanem eltették télire, például ecetes szilvának, vagy ecetes uborkának….  A városszépítő foglalkozás arra is lehetőséget teremtett, hogy a gyerekek  elgondolkodjanak a másfél évszázaddal ezelőtti hétköznapi élet dolgairól – mai gyerekszemmel nézve „furcsaságairól”.  A  diákok a jubileumi évforduló alkalmából maguk is ifjú városszépítőkké váltak – az egyesület honlapján szerepelnek azon iskolai osztályok, melyek 2019 folyamán a Soproni Városszépítő Egyesület támogatóinak mondhatják magukat. A LEGYÉL TE IS VÁROSSZÉPÍTŐ! projekt önálló Facebook-oldala is elindult, csatlakozva a Soproni Múzeumhoz kötődő Tűztorony, Macskakő, Ars Historica Társulat, Storno-konyha

és Régiségtár  honlapokhoz és közösségi oldalakhoz. Az egyesület jóvoltából saját logót is kapott a kezdeményezés.

 

Fotó: A Flandorffer-láda kincsei. Gere Zoltánné

 

A program szorosabbá fűzte a Soproni Múzeum kapcsolatát a Soproni Városszépítő Egyesülettel, és a négy hét alatt – az őszi iskolai szünetet nem számolva - elért diákok magas létszáma is egyértelmű siker a múzeum számára. A tanárokat nagyrészt a múzeumpedagógusokkal meglévő személyes kapcsolatrendszerünkön keresztül, illetve az október elején tartott soproni Múzeumpedagógiai Börzén tudták megszólítani. Az „utazó múzeumos” forma nem újdonság Sopronban, a városszépítős projekt már a harmadik bőröndmúzeumos kezdeményezés. A játékos módszer – az adott korosztályhoz, az adott osztály színvonalához igazított rugalmas információátadással – népszerű lett a gyerekek körében. 

 

A projektet a jövő évben is folytatják, a pozitív visszajelzések és a tanintézetek fogadókészsége adják a tervek alapját, melyről mind a Soproni Városszépítő Egyesület, mind a Soproni Múzeum honlapján is hírt adnak.

 

Az év kiállítása, díj, helytörténet, múzeumpedagógia
2018-05-14 18:47