EN facebook

„KORTÁRSÍTÁS 2.0” azaz „CONTEMPORARY? JUST DO IT!”

A kortárs képzőművészet múzeumpedagógiája módszertani konferencia a Ferenczy Múzeumban

2018-06-18 10:00

Holnap, azaz június 19-én rendezi meg a Ferenczy Múzeumi Centrum Kortársítás 2.0 címmel konferenciáját, amely idén a hazai példák mellett nemzetközi kitekintéssel szeretné megismertetni a környező országok megközelítésein keresztül a művészetközvetítés módszereit, és szeretne új inspirációkat nyújtani a közép-európai intézmények gyakorlataiból.

 

A hallgatóságba várják a múzeumpedagógusokat, múzeumpedagógus-hallgatókat; művészettörténészeket/kurátorokat; andragógia-hallgatókat; galériában dolgozókat; művészetpedagógusokat és tanárokat/óvópedagógusokat.

 

A Ferenczy Múzeumi Centrum 2016-ban az országban elsőként megrendezte a kortárs művészetek múzeumpedagógiájának konferenciáját, ’KORTÁRSÍTÁS 1.0’ címmel. A magyarországi, kortárs képzőművészet-közvetítéssel foglalkozó szakemberek többféle intézményi struktúrából érkeztek. Az állami múzeumi keretek között zajló munkán kívül bemutatták a kereskedelmi galériákban, a felsőoktatásban, a civil keretek között, illetve az intézményen kívül történő művészetközvetítés módszereit is. A többségükben gyakorlati kérdésekre fókuszáló előadások majd mindegyikében kiindulópontként jelent meg a motiváció, a szituációba helyezés, a teret adás kérdésköre.

 

A 2016-ban megszervezett első tanácskozás tapasztalatai megmutatták, hogy a résztvevők – az előadók és a hallgatóság egyaránt – az elméleti előadásokon túl igénylik a gyakorlati feladatokat is, így ezeknek nagyobb teret adnak a délutáni szekciókban.

 

 

A konferencia felépítése és programja

 

A konferencián a nap első felében 15 perces módszertani előadások foglalkoznak a MOTIVÁCIÓ és a TÉRADÁS témakörével, a délutáni szekciók jógyakorlatokat mutatnak be.

 

A konferencia nyelve: a délelőtti plenáris ülés angol és magyar nyelven folyik szinkrontolmáccsal, a délutáni szekcióülések egyike angol nyelvű, kettő magyar nyelvű.

 

Szekció 1: Nemzetközi gyakorlatok – angol nyelvű program

Szekció 2: ÓPERENCIÁSOK KÉPZŐMŰVÉSZETI ÉLMÉNYPEDAGÓGIAI GYAKORLAT – Németh Ágnes és Máté Beáta képzőművészek vezetésével

Szekció 3: Magyarországi gyakorlatok – magyar nyelvű program

 

Helyszín: Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre

Időpont: 2018. június 19.

 

A konferencia szervesen kapcsolódik az Art Capital Kortárs Képzőművészeti Fesztivál kiállításaihoz és a Láthatatlan jelenlét – Bevezetés a kortárs művészetbe gyerekeknek – de nem csak nekik címmel megrendezett kiállításhoz.

 

Az eseményre a következő ITT lehet regisztrálni

gyarapodás, kiállítás, kortárs, művészet
2017-07-05 08:10