Két római kori sírkődarabot illesztettek össze Kékkúton

LELET

MTI
2020-09-02 20:00

A közelmúltban Dörgicse közelében talált, és egy, a kékkúti templomból származó római kori sírkő töredéket illesztettek össze Kékkúton a Kőfeszt részeként.

 

Győrffy-Villám Zsombor, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régésze elmondta, hogy Dörgicse határában, a Becce-dűlőn kollégája, Törő Balázs talált rá a sírkődarabra egy 19. századi romos pincébe építve. A leletet nyáron a helyi közösséget bevonva emelték ki.


A sírkőtöredék a felső részen két delfinalak látható, melyek a római túlvilágra utalnak, az alatta levő képmezőben pedig egy tipikus kelta viseletű nőalak rajzolódik ki, valamint néhány betűtöredék is olvasható.

 

A veszprémi múzeum régésze a sírkő másik részét meglepően gyorsan, mindössze pár napos kutatást követően megtalálta a keszthelyi Balatoni Múzeum gyűjteményében. Ezt még Rómer Flóris fedezte fel a kékkúti templom küszöbébe építve.

 

A szakember hozzátette, ebben a térségben ritkaságnak számít, hogy egy római kori lelet két részét 150 év különbséggel, egymástól 60 kilométerre találjanak meg. Magyarországon inkább a Duna mentén vagy nagyobb feltárásokon szoktak találni ilyen összeillő kőtöredékeket.

 

A Kékkúton összeillesztett kő alsó része a keszthelyi Balatoni Múzeum, a felső rész pedig a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményének része.

 

Győrffy-Villám Zsombor megjegyezte, hogy valószínűleg nem az eredeti darabokat egyesítik, hanem egész másolatokat készítenek belőle, melyeket több helyen is kiállíthatnak.

gyűjtemény, néprajz, régészet, természet, tárgy
2020-07-19 07:00