EN facebook

Hétvégén tartják a Végvári Napokat Gyulán

2018-07-26 11:00

Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője felidézte, hogy a 1566-ban a Kerecsényi László várkapitány által vezetett védők 63 napig állták a törökök ostromát. A korabeli végvári csatározások idején ez volt a leghosszabb ostrom.

 

A régész  szólt arról is, hogy napjainkra szinte minden részletet ismernek a korabeli eseményekről, sőt a régészeti feltárásokon előkerültek a mai téglavárat körülölelő földbástyák, palánkok maradványai is. Így képet lehet alkotni a szigeterőd valódi méreteiről is. A korabeli ostrom egyébként nem a ma is látható téglavárat érintette, hanem földből és fából épült környezetét, erődítéseit.
 

Kovács Ágnes, az Erkel Ferenc Művelődési Központ szervezője ehhez hozzátette, hogy a Végvári Napok alkalmából kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy minden a 16-17. század korát idézze fel. A téglavár körüli helyszínek visszakapták a régi elnevezésüket, például a huszárvár és a földbástyák, ahol csaknem 200 hagyományőrző fogja felidézni az ostrom eseményeit. A vár mögött épül fel az oszmán és keresztény tábor is, ahol a sátrak, a fegyverek és a harcosok ruhái mind korhűek lesznek.

 

A rendezvénysorozat pénteken este a hagyományőrzők felvonulásával kezdődik, majd a Várkertben előadják a Moravetz Produkció Zrínyi 1566 című rockmusicaljét mások mellett Sasvári Sándor, Blaskó Balázs, Feke Pál és Szomor György szereplésével. A darabot Moravetz Levente rendezi.

 

Szombaton és vasárnap délután felidézik az 1566-os ostrom főbb eseményeit, vasárnap a "keresztény hadak" visszafoglalják a várat. A korabeli eseményeket felidéző programok mellett több könnyűzenei koncerttel is várják az érdeklődőket a szervezők.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

látogató, múzeumpedagógia
2018-04-12 18:00