EN facebook

Helyreállítják a szilvásváradi Orbán-Ház Múzeumot

BERUHÁZÁS

2019-04-23 12:00

Nyolcmillió forintos költséggel megújul a műemléki védettségű Orbán-Ház Múzeum a népszerű bükki kirándulóhelyen. A munkákat az idén ősszel kezdik el - adta hírül a Turizmus.com.

 

"A múzeum, amely a kiállításaival különösen a gyerekek körében népszerű, immár három és fél évtizede működik. Kezdetben őstörténeti tárlatot láthattak a nézők a Dobó István Vármúzeum közreműködésével, amelyet a 2000-es évek elejéig mutattak be. Azután ez a gyűjtemény visszakerült a vármúzeumba. 2010-ben viszont újranyílt az Orbán-Házban az ős- és helytörténeti állandó kiállítás, amelyet ma is láthatnak az érdeklődők. Tavaly például kétezer diákot is fogadtak a látogatók közül" - fogalmazott Mentusz Károly a turisztikai portál cikkében.

 

Az épület a szakértők szerint a palóc népi építészet egy kiemelkedő fennmaradt példája egykor lakóházként működött, ma önkormányzati tulajdonban áll. A kőoszlopos tornácú házat Orbán Mihály építette a 19. század második felében, amely 1895 tűz martalékává vált.  A család a tragédia után újraépített házat az 1970-es években múzeum céljára adta el, ekkor helyre is állították. Ezután 2007 őszén újult meg a kiállítás, amelyben az őstörténeti gyűjtemény mellett helyet kapott Gál Gyula helytörténeti gyűjteménye. 

 

 

A jelenlegi tervek szerint helyreállítják az épület homlokzatát, megerősítik a lábazatát, meszelő felületkezeléssel, úgynevezett szellőző vakolattal látják el. Felújítják a múzeum teljes villamoshálózatát és a környezetbe illő lámpatesteket szerelnek fel. Belül pedig illemhelyet és mosdót alakítanak ki. A munkák a jövő évben, várhatóan a turisztikai szezonra fejeződnek majd be.

 

Szaniszló László szilvásváradi polgármester az idézett cikk szerzőjének elmondta, hogy a képviselő testület a Népi Építészeti Program keretében, pályázati támogatással három millió forintot nyert el, amelyet a saját pénzügyi forrásaiból öt millióval egészített ki a munkálatok elvégzésére. A fejlesztéssel teljesen helyreállítják a múzeum épületét, amely visszanyerheti az eredeti állapotát. Emellett belsőleg is komfortosítják a házat.

 

Részletek: turizmus.com

Kép: wikipedia