EN facebook

Hadijáték: Gyula ostroma

PROGRAM

2019-07-20 16:00

Csikány Tamás ezredes élő magyarázata mellett ostromolják meg idén ismét a törökök Gyula téglavárát, hogy aztán másnap a magyarok és szövetségeseik visszavegyék tőlük. Az 1566. évi eseményeket július 26–28. között játsszák újra hazai és külföldi katonai hagyományőrök az erőd előtti téren, a Végvári Napok programsorozat keretében.

 

Csaknem kétszáz hagyományőrző játssza újra a gyulai vár 1566. évi elestét és visszavételét július utolsó hétvégéjén. Magyarország egyik leglátványosabb hadijátékát az teszi ilyenkor a megszokottnál még különlegesebbé, hogy a nézők hadtörténészi magyarázatot is kapnak a látvány mellé. Az eseményekről Csikány Tamás ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának főosztályvezetője ossza majd meg a legfontosabb tudnivalókat a jelenlévőkkel.

 

A rendezvény ebben az évben is hagyományőrök felvonulásával indul, akik a város két pontján, a Kossuth téren és a vízügyi igazgatóság előtt díszsortüzet fognak leadni a 16. századi várvédők tiszteletére. A katonákat ilyenkor hatalmas tömeg kíséri végig a településen: a menet a vártól indul, és ugyanide ér vissza.

 

Maga a hadijáték az egyik leghosszabb magyarországi oszmán-török ostromot, az 1566. évit foglalja össze két órába. Ezt idén tizenöt hagyományőrző csoport eleveníti fel egy előre kidolgozott forgatókönyv alapján. A harcmezőn jelen lesz a cseh Butlers Dragonerregiment, az Egri Félhold Hagyományőrei egyesület, a Nánai Solymosi Vitézek, a Kapuvári Hajdúk, Balassi Bandérium, a Gartai Muskétások Hagyományőrsége, a Hungari Dzsebedzsi, a békéscsabai Magyar Szablyavívó Iskola, a Vörös Oroszlán Hagyományőrző Lovagrend, a Mekcsey Bandérium, a Thúry Toportyánok Végvári Huszárbandérium, és még sokan mások. Még svédek is érkeznek a csetepatéra. A meghívottak külön foglalkozásokat, viselet- és fegyverbemutatókat tartanak majd az érdeklődőknek, akik a helyszínen az egykori vitézek, várvédők és ostromlók életmódjával is megismerkedhetnek, hisz a csapatok a vár körül felállított sátortáborban lesznek elszállásolva.

 

Az érdekfeszítő és bőséges kínálatba mégis bekerült néhány kakukktojás. Ilyen például a Középkori Kaszinó elnevezésű reneszánsz szerencsejáték és Fekete László erőművész showműsora. A sort Nagy Feró és a Beatrice zenekar, a gyulai Hevesi Tamás és a szintén gyulai Magna Cum Laude koncertje egészíti ki. A felsorolt zeneműsorok bizonyára sokakat meg fognak érinteni, és még többeket fognak a várfalak elé állítani az esti órákban is, ám a történelmi eseményhez, amit ilyenkor megidéznek, túl sok közük nincs.

 

Mint ismeretes, a 16. században a gyulai erődítmény Eger és Szigetvár mellett az egyik legjelentősebb végvárnak számított (Gyulán a harmadik legjelentősebbnek tartják). A hely fontosságát tovább növeli, hogy Kerecsényi László és a mintegy 2,5 ezer várvédője tizenötszörös túlerővel nézett szembe, majd páratlanul hosszú ideig, hatvanhárom napon át védte az alföldi várat. A korábban árulással vádolt várkapitány történelmi szerepének helyreállítását a jelenkor történészei vették napirendre.

 

A részletes programokról és az időpontokról a https://gyulavara.hu/gyulai-vegvari-napok/ linken lehet tájékozódni

látogató, múzeumpedagógia
2018-04-12 18:00
helytörténet, kiállítás, könyvbemutató, programajánló
2019-03-19 10:00